Ucraina își propune să obțină un împrumut de 15-20 miliarde de dolari de la FMI până la sfârșitul anului

Ucraina își propune să obțină un împrumut de 15-20 miliarde de dolari de la FMI până la sfârșitul anului

Ucraina intenționează să încheie un acord pentru un program de 15-20 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional înainte de sfârșitul anului pentru a ajuta la consolidarea economiei sale devastate de război, a declarat guvernatorul băncii centrale a țării, Kirilo Șevcenko, pentru Reuters

Lovită de invazia Rusiei, lansată la 24 februarie, Ucraina se confruntă cu o contracție economică de 35%-45% în 2022 și cu un deficit fiscal lunar de cinci miliarde de dolari și este puternic dependentă de finanțarea externă din partea partenerilor săi occidentali.

Șevcenko a mai spus că speră să convină asupra unei linii de swap cu Banca Angliei „în câteva săptămâni”, deși nu a precizat suma.

Publicitate

Kievul și-a înaintat deja cererea către FMI, a spus guvernatorul, iar acum se consultă cu fondul cu privire la noua finanțare care, speră el, ar putea oferi până la 20 de miliarde de dolari pe o perioadă de doi sau trei ani, sub forma unui acord stand-by (SBA) sau a unui mecanism de finanțare extinsă (EFF).

A fost pentru prima dată când Ucraina a dat o cifră pentru noua finanțare de care are nevoie din partea creditorului cu sediul la Washington. Un program de 20 de miliarde de dolari ar fi al doilea cel mai mare împrumut activ în prezent de la FMI, după Argentina.

„FMI a acționat întotdeauna ca partener al Ucrainei în timpul războiului. Speranța mea este să începem programul în acest an", a declarat Șevcenko.

Șeful băncii centrale a declarat că un nou program ar trebui să ofere măsuri care să ajute la stabilizarea economiei. Aceasta ar putea asigura o revenire la condițiile de dinainte de război, cum ar fi un curs de schimb flexibil, lipsa unor limite pe piața valutară, scăderea creditelor neperformante din sectorul bancar și o politică fiscală echilibrată.

Cel mai recent împrumut acordat de FMI Ucrainei a fost un sprijin financiar de urgență de 1,4 miliarde de dolari convenit în martie - echivalentul a 50% din cota țării în cadrul fondului.

Separat, Kievul poartă în prezent discuții cu creditorii săi internaționali cu privire la o înghețare a plăților datoriei pentru a atenua criza de lichidități. Marți, compania energetică ucraineană Naftogaz a devenit prima entitate guvernamentală a țării care a intrat în incapacitate de plată de la începutul invaziei rusești.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal