Comisia pre-vetting a adoptat primele decizii. Doi judecători nu au promovat evaluarea (DOC)

Comisia pre-vetting a adoptat primele decizii. Doi judecători nu au promovat evaluarea (DOC)

Comisia pre-vetting a adoptat primele decizii în ce privește evaluarea candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Astfel, au fost respinși doi magistrați, fiind vorba de judecătorii Gheorghe Balan, de la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica și magistratul Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți.

În cazul fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, actual magistrat al Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica, Gheorghe Balan, membrii Comisiei au decis să respingă candidatura acestuia pe motiv că judecătorul nu a reușit să depună în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. 

Publicitate

Potrivit deciziei adoptate de Comisie, la 8 iulie curent, în adresa magistratului Gheorghe Balan a fost emisă solicitarea pentru completarea și depunere Declarației de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. În aceeași zi, Balan a răspuns Comisiei, că nu va reuși să depună în termenul prevăzut de lege, adică până la 15 iulie, declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, invocând un „volum exagerat de lucru”. Astfel, candidatul nu a promovat evaluarea în baza nedepunerii în termen a declarației de avere și interese personale.

„În opinia Comisiei, aceste motive nu constituie circumstanțe extraordinare care să justifice depunerea cu întârziere a declarației solicitate. Necesitatea redactării mai multor acte judecătorești echivalează cu presiunea obișnuită a procesului de lucru pentru un judecător și a fost probabil o circumstanță cu care s-au confruntat mulți candidați. Candidaților li s-a furnizat un proiect al formularului de declarație cu mai mult de șase săptămâni înainte de termenul limită, pentru a le oferi suficient timp pentru a aduna informații și a pregăti declarațiile. Toți ceilalți candidați (26) cărora le-a fost trimis formularul de declarație de avere pentru completare până la data limită de 15 iulie 2022, au putut face acest lucru”, se menționează în decizia Comisiei pre-vetting.

În cazul judecătorului Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți, sediul central, decizia Comisiei privind respingerea acestei candidaturi a fost luată după ce s-a constatat că magistratul s-a retras din concurs, fapt ce echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat.

Amintim că, la data de 17 februarie curent, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul privind constituirea Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative în CSM și CSP.

Ulterior, la data de 4 aprilie 2022, Parlamentul a votat candidaturile celor șase membri ai Comisiei specializate de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Astfel, Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu au fost propuse de către Partidul Acțiune și Solidaritate, iar Vitalie Miron - de către Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Totodată, ceilalți trei membri au fost numiți de către partenerii de dezvoltare, fiind vorba de Victoria Henley, propusă de către Ambasada SUA la Chișinău, Nona Tsotsoria - de către Ambasada Georgiei la Chișinău și Herman Von Hebel - de către Ambasada Olandei la Chișinău. Candidaturile acestora au fost confirmate de Parlament.

Ulterior, la 12 aprilie, Ministerul Justiției a anunțat că Comisia „Pre-Vetting” și-a început activitatea. Cu toate acestea, începând cu luna iulie, membrii Comisiei au început procesul de evaluare a candidaților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal