
„Cetăţenii sunt adevăraţii aliaţi în lupta împotriva corupţiei” declară economistul american Raymond Fisman, în cadrul celui de-al optsprezecelea episod al podcastului „Conversații Anticorupție” lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI și moderat de către Valeria Ciolac.
Raymond Fisman este economist american care activează în calitate de profesor de economie comportamentală la Universitatea din Boston. Anterior, a activat în calitate de co-director al Programului de Întreprinderi Sociale la școala de afaceri a Universității Columbia. Cercetările profesorului Fisman – axate pe diverse aspecte ale economiei politice și ale economiei comportamentale – au fost publicate în reviste de economie de top, inclusiv American Economic Review, Journal of Political Economy și Quarterly Journal of Economics; lucrările sale au fost acoperite pe scară largă în presa populară, în publicații precum New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, The Economist și Washington Post. Cea mai recentă carte a sa „Corupția: ce trebuie să cunoască fiecare” (împreună cu politologul Miriam Golden), a fost publicată de Oxford University Press în 2017.
În acest episod, încercăm să elucidăm motivele pentru care corupția rămâne un flagel sistematic și omniprezent în cea mai mare parte a lumii, deși se cunosc instrumente și tehnici care sunt eficiente în reducerea corupției. De asemenea, vorbim despre modul și circumstanțele în care dezvoltarea economică este împiedicată de corupție. În continuare, stabilim care sunt cele mai distructive forme de corupție și regimuri corupte și care forme de corupție și regimuri corupte ar putea fi mai puțin distructive din punct de vedere economic. Încercăm să determinăm dacă corupția provine din diferențe de cultură și toleranță față de actele ilicite ale oficialilor guvernamentali și să înțelegem de ce alegătorii nu-i înlătură pe politicienii corupți din funcție.
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri

PODCAST | Economistă IDIS „Viitorul”, Diana Enachi, despre corupția în domeniul achizițiilor publice (AUDIO)

PODCAST | Profesorul Michael Johnston: „Într-o societate mică, există un potențial extraordinar de reformă anticorupție”
