Documentul presupune instituirea unui cadru normativ care vizează prevenirea și controlul poluării provocate de activitățile industriale și economice, în vederea reducerii emisiilor în aer, apă și sol.
În acest sens, sunt definite scopul, principiile și domeniul de aplicare a prevederilor legii, atribuțiile autorităților în domeniul prevenirii și controlului poluării, precum și obligațiile operatorilor și specialiștilor de mediu.
De asemenea, proiectul reglementează procedura de eliberare a autorizațiilor integrate de mediu/autorizației de mediu, condițiile și termenii de emitere a actelor permisive. Totodată, noua lege propune crearea unui sistem de control de mediu prin asigurarea respectării cerințelor din autorizația de mediu, care va fi realizat de Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Proiectul de lege privind emisiile industriale a fost susținut, în lectura a doua, cu votul a 59 de deputați.
Potrivit documentului, Guvernul va determina obiectivele și va asigura realizarea politicii de stat în domeniul prevenirii poluării și controlului de mediu. Autoritățile administrației publice locale vor fi obligate să informeze populația despre nivelul de poluare a componentelor de mediu.
Emisiile industriale sunt emisiile de poluanți care sunt eliberați în aer, apă și sol de instalațiile industriale și care au efecte nocive asupra sănătății umane și a mediului. Ele provin din activități precum producția de energie electrică și de ciment, gestionarea și incinerarea deșeurilor și creșterea intensivă a animalelor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.