Moldova, I am back! | Cristina Olarescu despre vin, întoarcerea la rădăcini și moștenire (VIDEO)

Moldova, I am back! | Cristina Olarescu despre vin, întoarcerea la rădăcini și moștenire (VIDEO)

Cristina Olarescu are 31 de ani, iar după ce a revenit din Irlanda s-a stabilit împreună cu soțul său și cei doi copii în localitatea Gura Galbenei din raionul Cimișlia. La Gura Galbenei tânăra face vin produs din roada plantației de viță de vie moștenită de la părinții, iar toate planurile de viitoare sunt legate de Republica Moldova, dorind să „plece” din țară doar vinul produs de familia sa.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„Eu când m-am întors, speram că o să mai mergem în Irlanda pentru o perioadă, până se mai stabilește aici ceva. Odată ce am ajuns în Moldova, soțul a hotărât că nu, nu mai mergem nicăieri, rămânem acasă.”

Cristina Olarescu

Autor:

Așa cum cel mai bun vin e „vin acasă”, Cristina susține că Republica Moldova îi oferă oportunitatea de a continua munca părinților săi, plecați și ei peste hotare, astfel s-a născut vinul „Heredo” care se traduce drept moștenire.

La început, Cristina împreună cu soțul său doar aveau grijă de podgorii, iar după un timp au decis să încerce să se lanseze în domeniul vinificației.

„Vă dați seama, costurile nu ne permit chiar așa ușor să ne dezvoltăm. În 2020 s-a început și pandemia și în general am stagnat și nu știam ce să facem. Am spus că nu, mergem înainte, am dat comandă de utilajul necesar, absolut tot, pentru fermentare, pentru păstrare și pentru îmbuteliere și etichetare”, spune Cristina, iar în 2021 au îmbuteliat prima sticlă de vin „Heredo”.

„Heredo din traducere înseamnă moștenire. Ce înseamnă pentru noi Heredo nu este doar o marcă, o afacere, Heredo înseamnă ceia ce noi am moștenit, ceia ce noi vrem să transmitem, să lăsăm copiilor noștri, ceia ce vrem să dezvoltăm. Este o valoare pentru noi.”

Cristina Olarescu

Autor:

Vinăria Cristinei Olarescu face parte din Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, care numără în prezent 60 de membrii.

Vinul producătorilor mici din Moldova, exportat în 24 de țări

Asociația Micilor Producători de Vinuri, fondată în 2010, este o organizație obştească neguvernamentală, nonprofit, constituită benevol de fondatori, care are ca scop reprezentarea intereselor micilor producători de vinuri, implementarea proiectelor de susținere a dezvoltării acestora, precum și asigurarea promovării comune continue atât în țară, cât și peste hotarele ei.

Membrii Asociației exploatează peste 400 de hectare de viță de vie și produc anual peste 530 mii de sticle de vin, plasate pe piață cu marcă proprie și exportate în 24 de țări.

Autor:

Asociația revizuiește cadrului normativ-regulatoriu pentru facilitarea apariției și activității micilor producători de vinuri. Primul succes al Asociației a fost elaborarea în 2010 a unui Studiu comparativ al cadrului normativ vitivinicol, cu recomandarea unui set de măsuri pentru facilitarea micilor producători de vinuri. Or, la acea etapă, era imposibilă desfășurarea activității de producere a vinului pentru un mic producător, fiindu-i impuse zeci de cerințe, inclusiv unele care cereau ca acesta să dispună de spații enorme de stocare, laboratoare, linii de îmbuteliere și alte autorizații și proceduri draconice. Grație Cărții Albe elaborate și a implementării acestui document, cu suportul USAID, atât micii producători, cât și întregul sector vitivinicol au beneficiat de o reformă structurală.

La moment, Asociația dispune de peste 20 de utilaje, inclusiv echipamente de îmbuteliere, etichetare, de capsulare, lăzi pentru culegerea atentă a strugurilor de calitate, instalații de curățire a cisternelor și butoaielor etc., acestea fiind utilizate în comun de membrii Asociației, ultimele fiind procurate chiar în anul curent cu sprijinul APM. La fel, Asociația este implicată activ în promovarea și dezvoltarea turismului vitivinicol, pentru acei mici producători care dețin această componentă.

Conform datelor oficiale, pentru perioada anilor 2020 – 2021, din totalul de 60 de membri, 34 mici producători înregistrează export de vinuri către 24 destinații.

Autor:

...

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal