Rusia s-a răzgândit. Nu mai retrage cosmonauții de pe Stația Spațială Internațională

Rusia s-a răzgândit. Nu mai retrage cosmonauții de pe Stația Spațială Internațională

Oficialii spațiali ruși i-au informat pe omologii americani că Moscova ar dori să își mențină cosmonauții la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) până când propriul lor avanpost orbital va fi construit și operațional, a declarat miercuri un înalt oficial NASA, scrie Reuters

Luate împreună cu remarcile unui oficial spațial rus de rang înalt publicate miercuri, cele mai recente indicii arată că Rusia este încă la cel puțin șase ani distanță de a pune capăt unei colaborări orbitale cu Statele Unite care datează de mai bine de două decenii.

O schismă în programul ISS părea să fie mai aproape marți, când Iuri Borisov, proaspăt numit director general al agenției spațiale ruse Roscosmos, a surprins NASA anunțând că Moscova intenționează să se retragă din parteneriatul cu stația spațială „după 2024”.

Publicitate

Kathy Lueders, șefa operațiunilor spațiale de la NASA, a declarat într-un interviu că oficialii ruși au anunțat ulterior, marți, agenția spațială americană că Roscosmos dorește să rămână în parteneriat, în timp ce Rusia lucrează la punerea în funcțiune a avanpostului său orbital planificat, numit ROSS.

„Nu primim niciun indiciu la niciun nivel de lucru că s-ar fi schimbat ceva”, a declarat Lueders, adăugând că relațiile dintre NASA și Roscosmos rămân "business as usual".

Stația spațială, un laborator științific de mărimea unui teren de fotbal și care orbitează la aproximativ 400 km deasupra Pământului, este ocupată fără întrerupere de peste două decenii în cadrul unui parteneriat condus de SUA și Rusia, care include și Canada, Japonia și 11 țări europene.

Acesta oferă unul dintre ultimele vestigii ale cooperării dintre Statele Unite și Rusia, deși soarta sa a fost pusă sub semnul întrebării de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, tensionând relațiile bilaterale pe mai multe fronturi, în timp ce administrația Biden a impus sancțiuni economice Moscovei.

Conflictul din Ucraina a provocat, de asemenea, tensiuni între Roscosmos și Agenția Spațială Europeană (ESA).

Încă nu s-a ajuns la un acord oficial pentru a prelungi participarea Rusiei la ISS după 2024. NASA, Roscosmos, ESA și ceilalți parteneri ai stației intenționează să discute perspectiva prelungirii prezenței fiecăruia dintre ei pe laborator până în 2030 în timpul unei reuniuni periodice de vineri a consiliului care supervizează gestionarea stației, a declarat Lueders.

Roscosmos a publicat miercuri pe site-ul său un interviu cu Vladimir Soloviov, directorul de zbor pentru segmentul rusesc al stației spațiale, care a fost citat spunând că Rusia trebuie să rămână pe stație până când ROSS va fi operațional.

Soloviov a spus că se așteaptă ca ROSS să fie complet asamblat pe orbită cândva în 2028.

„Noi, bineînțeles, trebuie să continuăm să operăm ISS până când vom crea o rezervă mai mult sau mai puțin tangibilă pentru ROSS. Trebuie să ținem cont de faptul că, dacă oprim zborurile cu echipaj uman timp de câțiva ani, atunci va fi foarte dificil să restabilim ceea ce s-a realiza", a spus Soloviov.

Segmentele american și rusesc ale stației spațiale au fost construite în mod deliberat pentru a fi interconectate și interdependente din punct de vedere tehnic, astfel încât orice retragere bruscă a cooperării rusești la bordul ISS ar putea perturba grav o piesă centrală a programului de zboruri spațiale cu echipaj uman al NASA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal