Mai multe ONG-uri de media critică hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care fondatorul Jurnal TV, Val Butnaru a fost sancționat

Mai multe ONG-uri de media critică hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care fondatorul Jurnal TV, Val Butnaru a fost sancționat

Administratorul postului de televiziune Jurnal TV, Val Butnaru a fost amendat cu 4.500 de lei și privat de dreptul de a ocupa funcții de conducere în TV și Radio pentru jumătate de an, după ce a fost recunoscut vinovat de calomnie. O hotărâre în acest sens a fost emisă la 26 iulie de Judecătoria Chișinău, notează Media Azi.

„La 26 iulie 2022, sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău a emis o hotărâre prin care a constatat vinovăția administratorului Jurnal TV, Val Butnaru, în comiterea contravenției de calomnie. Judecătoarea Elena Ungureanu a dispus aplicarea sancțiunii sub formă de amendă cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții de media pe un termen de șase luni.

Publicitate

Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist, vizat într-o investigație jurnalistică a postului de televiziune, a depus o plângere la Poliție. Fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne, Vitalie Grabovschi, a acuzat Jurnal TV că a răspândit „informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”, se arată în declarația ONG-urilor de media.

Potrivit sursei, organizațiile semnatare reamintesc că, potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei, jurnaliștii beneficiind de o serie de garanții care asigură protecția sporită împotriva tentativelor de împiedicare a activității presei. Persoanele care se consideră defăimate pot utiliza mijloace de apărare și de restabilire în drepturi prevăzute de Legea cu privire la libertatea de exprimare, care presupun asigurarea cerințelor instituite pentru presă în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Privarea administratorului Jurnal TV de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții de media constituie o măsură gravă și disproporționată, hotărârea Judecătoriei Chișinău instituind un precedent periculos pentru libertatea presei.

Regretăm perpetuarea practicii păguboase de intentare ilegală a dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Reamintim că acesta nu este singurul caz când prevederile legale referitoare la calomnie sunt utilizate drept o armă împotriva reprezentanților mass-media. Aceste practici sunt capabile să determine presa să se abțină de la exprimarea criticilor și să descurajeze jurnaliștii să contribuie la dezbaterea publică a chestiunilor de interes pentru comunitate”, susțin organizațiile semnatare”, se arată în articol.

ONG-urile de media cer autorităților să se abțină de la practicile de încadrare juridică defectuoasă și eronată a acțiunilor jurnaliștilor în fapta prevăzută de Codul contravențional (Calomnia).

Totodată, se solicită organelor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației.

Amintim că, potrivit Jurnal TV, într-un proces contravențional pornit pe numele „Reforma Art SRL”, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că JurnalTV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal