Washington Post: Ucraina ar putea schimba din nou cursul războiului

Washington Post: Ucraina ar putea schimba din nou cursul războiului

Înaintările rusești în Ucraina au încetinit, în timp ce armele occidentale nou livrate ajută forțele ucrainene să recupereze o mare parte din avantajul pe care l-au pierdut în ultimele luni, deschizând o fereastră de oportunitate pentru a întoarce din nou cursul războiului în favoarea lor, notează Washington Post.

Potrivit publicației americane, trupele rusești nu au obținut câștiguri teritoriale semnificative de la retragerea ucrainenilor, la 2 iulie, din orașul Lisiceansk, situat în estul țării, sub tirul dur al artileriei.

Retragerea a oferit Rusiei controlul deplin asupra regiunii Lugansk. Lipsa de progres poate fi explicată, cel puțin în parte, prin „pauza operațională” declarată de ministerul rus al Apărării după cucerirea orașului Lisiceansk pentru a permite trupelor rusești să se „odihnească și să-și dezvolte capacitățile de luptă”, după cum a spus președintele rus, Vladimir Putin.

Publicitate

Dar așa-numita pauză nu a oprit încercările rusești de a sonda și de a pătrunde în liniile ucrainene, iar sfârșitul oficial al pauzei, anunțat de ministrul rus al apărării Serghei Șoigu la 16 iulie, nu a adus o creștere notabilă a intensității atacurilor rusești, a declarat George Barros, analistdin cadrul Institutul pentru Studiul Războiului.

Barros, precum și alți oficiali și analiști occidentali suspectează că Rusia este aproape de a-și epuiza capacitatea de a obține noi câștiguri teritoriale. Forțate deja să renunțe la speranțele de a cuceri capitala, forțele rusești ar putea fi nevoite în curând să se confrunte cu incapacitatea lor de a cuceri întreaga regiune Donbas - singurul obiectiv declarat public al invaziei inițiale și punctul central al ambițiilor ofensive actuale.

„Se pare că abilitatea rușilor de a se deplasa în față este în scădere”, a declarat Phillips O\'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția. „Nu îi văd capabili să avanseze mult mai mult în Donbas”.

Totuși, este încă prea devreme pentru a exclude orice scenariu, spun analiștii. O campanie masivă de recrutare este în curs de desfășurare în întreaga Rusie, ceea ce ar putea genera forța de luptă de care are nevoie pentru a compensa pierderile.

Între timp, armata ucraineană are șansa de a recâștiga inițiativa, profitând de raza de acțiune și de precizia suplimentară oferită de artileria furnizată de aliații occidentali în ultimele săptămâni, în special de sistemele americane de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată HIMARS.

Cel mai recent, forțele ucrainene au folosit HIMARS pentru a susține o contraofensivă în curs de desfășurare către orașul Herson, oraș strategic din sudul țării, care a fost ocupat de Rusia în primele zile ale războiului.

„Ucrainenii au schimbat caracterul conflictului prin capacitatea lor de a ataca în spatele liniilor rusești”, a spus O\'Brien. „Ceea ce vom vedea în următoarele câteva luni este că inițiativa va trece înapoi la ucraineni, iar apoi va trebui să vedem dacă ucrainenii îi pot împinge pe ruși înapoi”.

Prin lovirea centrelor de comandă și control, Ucraina îi elimină pe ofițerii și comandanții care ar putea da ordinele de atenuare a impactului HIMARS, concluzionează experții.

Acestea le oferă ucrainenilor capacitatea de a lovi la aproape 80 de kilometri în spatele liniilor rusești cu un grad ridicat de precizie, iar armata le-a folosit pentru a distruge peste 100 de ținte rusești, inclusiv centre de comandă și control, depozite de muniție și facilități logistice și de sprijin, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal