Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu: „Nu vom abandona Republica Moldova” (VIDEO)

Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu: „Nu vom abandona Republica Moldova” (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis dă asigurări că România  va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile posibile. Declrațiile Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în vizită oficială la Bucureşti. Ea a fost primită de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. În urma convorbirilor, cei doi șei de stat susțin o conferință de presă.

Președintele Klaus Iohannis susține că au discutat despre subiectul securității energetice, în contextul în care populația Republicii Moldova resimte deja șocurile creșterii masive ale prețurilor la gaze și energie electrică.

„Am avut discuții foarte consistente, cu accent pe multe teme de interes bilateral, ne coordonăm îndeaproape și identificăm împreună cele mai bune soluții. În discuțiile de astăzi am abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi renemțite cât mai puțin de către cetățenii Republicii Moldova. Interconectarea rețelelor electrice dintre R. Moldova și România este extrem de importantă și am convenit să facem pași în acest sens. Urmărim ca R. Moldova să poată depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confrunta. Reiterez sprijinul deplin al României pentru R. Moldova”, a declarat liderul de la București.

Publicitate

Totodată, președintele României și-a manifestat susținerea în parcursul european al Republicii Moldova.

„Primirea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la UE este o reușită pentru care și România luptat, pentru că și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă. Drumul spre integrarea Europeană nu este unul ușor, dar parcurgerea acestuia va conduce către consolidarea statului de drept. Nu vom abandona Republica Moldova niciodată”, a spus Iohannis.

Aflată în vizită la București, Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul oferit la toate etapele de până la decizia de la Bruxelles.

„Sprijinul României este cu atât mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult. De mai bine de cinci luni trăim cu ororile războiului. R. Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război. Moldova are nevoie de soluții pentru securitate energetica acum, vrem sa cumpăram gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât mai curânt, pentru a ne asigura ca oameni noștri nu vor îngheța la iarna”, a spus Maia Sandu.

Amintim că, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat România la 23 noiembrie, în urma unei invitații a președintelui român Klaus Iohannis.

În cadrul vizitei, a fost semnate Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova - România și Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Precizăm că, Klaus Iohannis este primul președinte străin care a vizitat Republica Moldova după ce Rusia a invadat Ucraina vecină, la 24 februarie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal