DAD Podcast | Directorul CFM, Oleg Tofilat, despre restanțele salariale, priorități și perspective: „Eu știam unde vin și știam ce am de făcut” (VIDEO)

DAD Podcast | Directorul CFM, Oleg Tofilat, despre restanțele salariale, priorități și perspective: „Eu știam unde vin și știam ce am de făcut” (VIDEO)

În cel mai recent episod al podcastului DAD, moderatorul Dan Dima l-a avut drept invitat pe Oleg Tofilat, directorul întreprinderii „Calea Ferată a Moldovei”. În cadrul interviului au fost abordate subiecte precum situația financiară a CFM, atragerea investițiilor străine, perspective și proiecte de viitor. Directorul CFM a povestit cum a ajuns să dețină această funcție, cât de acerbă a fost concurența din cadrul concursului, dar și care au fost motivele ce l-au determinat să candideze. Totodată, Tofilat a vorbit despre prioritățile întreprinderii pe care o gestionează, dar și despre provocările cu care s-a confruntat din momentul în care a ajuns în fruntea CFM.

Potrivit invitatului, principalele priorități ale Căii Ferate din Moldova sunt: infrastructura, materialul rulant, resursele umane și modificarea pieței logistice. Dacă nu se va investi în dezvoltarea infrastructurii sau în atragerea și menținerea resurselor umane, nu putem vorbi despre o cale ferată modernă și despre un transport feroviar eficient.

Publicitate

Una dintre principalele provocări pe care le-a avut de când a ajuns director al CFM ține de aspectul financiar, pentru că întreprinderea avea datorii imense. În plus, pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să agraveze starea lucrurilor.

Totuși, acesta spune că nu a fost deloc surprins, ci din contra, era absolut pregătit și știa cu ce are de a face și ce trebuie să întreprindă pentru a soluționa problemele din cadrul CFM.

„Eu știam foarte bine ce am de făcut. Eu n-am venit ca mai întâi să studiez situația, să înțeleg încotro, nu, eu știam foarte bine unde vin și știam foarte bine ce am de făcut.”

Și războiul din țara vecină a influențat mult activitatea CFM. Tofilat spune că mulți furnizori erau din Rusia și Ucraina, iar în prezent, aceste colaborări au fost stopate.

Pe de altă parte, a crescut considerabil cererea față de serviciile CFM grație cantității mari de cereale ce trebuie să fie transportate.

Dacă la sfârșitul lunii mai 2021, întreprinderea „Calea Ferată a Moldovei” părea că se află în prag de faliment, având datorii în sumă de peste 800 de milioane de lei, iar angajații acesteia nu-și primiseră salariile de aproximativ jumătate de an, în prezent, starea lucrurilor s-a ameliorat. Tofilat a afirmat că toate restanțele salariale au fost plătite, s-a ajuns la un acord cu fiscul și, începând cu 1 iulie, lucrătorii CFM primesc o remunerare majorată.

Fiind întrebat despre metodele prin care a obținut încrederea personalului, el a spus că pur și simplu are grijă ca angajații să-și ia la timp salariile.

„Nimic nu generează respect și încredere mai bine decât disciplina de plată.”, ne-a asigurat directorul CFM.

Pe lângă toate acestea, managerul întreprinderii a povestit despre principalele perspective de dezvoltare a transportului feroviar din Moldova, dar și despre proiectele ce urmează să fie implementate pentru modernizarea Căii Ferate.

Urmărește interviul integral și află mai multe informații despre cum administrația CFM a reușit să depășească situația de criză în care s-a pomenit, ce măsuri au fost întreprinse, dar și ce reforme urmează să fie implementate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal