Lansarea TUMnanoSAT – un eveniment istoric pentru Republica Moldova

Lansarea TUMnanoSAT – un eveniment istoric pentru Republica Moldova

Zeci de copii și adolescenți din Republica Moldova și România au asistat la o lecție publică inedită, organizată de Moldcell și UTM - Universitatea Tehnica a Moldovei, dedicată lansării în spațiu a primului satelit moldovenesc „TUMnanoSAT”. Pasionați de tehnologii și inovații, copiii au aflat despre ideea și procesul realizării satelitului, misiunea acestuia și despre cum a fost lansat primul satelit creat în Moldova.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Acordului de Colaborare semnat între Moldcell, Fundația Moldcell și Universitatea Tehnică a Moldovei, în luna iunie, cu scopul de a consolida proiectele deja existente, dar și a crea noi oportunități pentru tineri și profesori.

Publicitate

Moldcell este prima companie privată din Republica Moldova care oficial și-a asumat angajamentul să susțină Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ONU. Prin astfel de inițiative, Moldcell contribuie la atingerea Obiectivului Nr. 4 Educație de Calitate.

...

...

Amintim că, primul satelit artificial al RM – TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei a fost lansat în spațiu la data de 15 iulie, un eveniment istoric pentru Republica Moldova. Satelitul a fost transportat la Stația Spațială Internațională (SSI) cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX. Acest proiect reprezintă prima experiență spațială pentru Republica Moldova, care a fost posibilă datorită unei cooperări internaționale JAXA-UNOOSA.

...

Zborul s-a desfășurat în baza celui de-al doilea contract de servicii de reaprovizionare comercială a SSI cu suportul NASA. Cargo Dragon-2, care este sarcina utilă a misiunii, transportă provizii și divers echipament, inclusiv materiale critice pentru a sprijini direct investigațiile științifice și de cercetare ale astronauților de la bordul SSI. Cargoul Dragon a transportat către ISS, inclusiv capsula de lansare JSSOD a Agenției Aerospațiale din Japonia (JAXA), în care este și nanosatelitul „TUMnanoSAT”, ulterior astronauții urmând să-l transfere în modulul japonez Kibo. Conform unei proceduri standard, astronauții îl vor plasa pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic, procedura respectivă fiind planificată preliminar pentru prima jumătate a lunii august.

Astfel, Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia – JAXA va lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului. De altfel, potrivit specialiștilor, plasarea pe orbită în luna august va constitui cea mai dificilă operațiune cu satelitul.

Misiunile de bază ale TUMnanoSAT:

 • dezvoltarea unui subsistem eficient de comunicații „satelit – stație terestră”;
 • studierea funcționalității și comportamentului senzorilor nano și micro-fir în condiții de spațiu- testarea senzorilor subsistemului pentru a determina atitudinea satelitului (magnetometre, micro-giroscopii, senzori solari) pentru optimizarea algoritmilor de control al atitudinii;
 • testarea sistemului de alimentare cu energie solară pentru a obține modurile optime de distribuție a energiei acumulate;
 • testarea fiabilității componentelor electronice în condițiile radiațiilor spațiale.

În perioada iunie-august 2021, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal