EconomClass | Airbnb și Booking la Chișinău. Cum fac moldovenii bani pe platformele online pentru închirierea apartamentelor

EconomClass | Airbnb și Booking la Chișinău. Cum fac moldovenii bani pe platformele online pentru închirierea apartamentelor

19 mii de lei, adică două salarii medii pe economie. Cam cât o vacanță la All Inclusive. Aceasta e cea mai mare sumă pentru cazarea în decursul unei zile într-o casă pe pământ din Chișinău, care se oferă în chirie pe site-ul de chirie a locuințelor Airbnb. De partea cealaltă, pe o platformă asemănătoare, Booking.com, cea mai scumpă cazare din Chișinău, în decursul a 24 de ore, ajunge la 2.571 de lei. AGORA a analizat ofertele plasate pe Booking și Airbnb, a văzut condițiile care sunt oferite și a făcut și un experiment;: ne-am dat drept clienți și am discutat cu un găzdaș. Ce ne-a reușit, vedeți într-un nou material din cadrul proiectului „Economclass”. Dar, până atunci, vă prezentăm o istorie de succes, care demonstrează că moldovenii fac bani pe platformele online pentru închirierea apartamentelor.

Lucrează mai bine de zece ani în industria hotelurilor și restaurantelor și are o pasiune aparte pentru acest domeniu. Spune că oferirea imobilelor în arendă prin Airbnb este activitatea de la care a primit cea mai mare plăcere și cei mai mulți bani. Este vorba despre Anastasia Sărătură, o moldoveancă care este stabilită de mai bine de doi ani în Dublin, Irlanda, oraș în care i-a și venit această idee de afacere. 

„În prima casă pe care o arendam în Dublin am avut o mansardă cu dormitor. Am hotărât să facem niște poze bune, am scris un text bun, am pus o serie de cuvinte cheie și am stabilit cel mai mic preț de pe piață, ca să putem avea primii noștri oaspeți. A mers foarte bine. Eram mereu transparenți și deschiși. În cele din urmă am observat că arendașii nu petrec timpul în casă, dar călătoresc. Dimineața ieșeau din casă și seara reveneau”.

Ulterior, Anastasia și soțul său s-au mutat cu traiul într-un alt imobil din Dublin. Au luat în chirie o casă cu trei dormitoare. „Noi locuiam la al doilea etaj, iar primul a fost oferit oaspeților, de asemenea prin Airbnb. Însă, am mai încetat să oferim chirie la începutul acestui an”, a declarat eroina noastră. 

Fiind inspirată de succesul de care s-a bucurat în Irlanda, Anastasia Sărătură și soțul său au hotărât să procure un apartament cu două camere în sectorul Ciocana al capitalei, pe care în prezent îl oferă în chirie la un preț lunar care variază de la 350, la 450 de euro, dar nu prin Airbnb, ci printr-un agent imobiliar. 

„L-am amenajat ca pentru noi, cu tablouri și obiecte de decor. Dormitorul arată ca în hotel. După ce am procurat apartamentul, l-am renovat exact după modelul din Dublin”, a declarat Anastasia. În schimb, ea oferă în chirie, prin Airbnb, o casă din satul Dănceni, raionul Ialoveni. „Be our guest in Moldovan authentic house”, este mesajul cu care eroina noastră își întâmpină oaspeții. 

În final, Anastasia a spus că Airbnb oferă o formulă de business de succes și că îi pare rău că sunt puțini moldoveni care utilizează această platformă. De aceea, ne-am propus să vedem ce apartamente pentru chirie oferă alți cetățeni de-ai noștri? 

Cu ce propuneri vin moldovenii?

Analizând ofertele plasate pe aceste două platforme am setat următoarele opțiuni. Am presupus că suntem în căutarea unui apartament în Chișinău, pentru două persoane, iar perioada de ședere este 1 - 7 august curent.

Astfel, cel mai scump imobil oferit pentru chirie, pe care l-am identificat pe Airbnb, este amplasat în cartierul Telecentru din capitală. Este vorba de o casă pe pământ cu trei dormitoare, două băi, o bucătărie și o parcare gratuită. Cei care vor alege această ofertă se vor bucura și de o grădină. Sejurul pentru perioada menționată mai sus depășește 135 de mii de lei, o zi costând 19 mii lei (în jur de 960 de euro). 

Cel mai scump imobil oferit în chirie de către o persoană fizică, pe care l-am identificat pe Booking, pentru același termen, ajunge la 18 mii de lei, ziua costând 2 571 de lei. Vila este amplasată în sectorul centru al capitalei. Doar că, în comparație cu oferta de pe Airbnb, spațiul care este propus spre chirie dispune de șase dormitoare, saună, parcare gratuită, o grădină. 

La polul opus, cea mai ieftină ofertă pe care am găsit-o pe Airbnb ajunge la 57 de lei noaptea. Dacă să multiplicăm acest preț la perioada 1 - 7 august curent, atunci suma finală este de 339 de lei. 

Este vorba despre un apartament de tip studio, adică cu o cameră, care dispune de două paturi. Dintre care, unul aparține gazdei. „Oaspetele va trebui să împartă camera cu mine”, a scris pe pagina anunțului ofertantul. Tot în această cameră sunt două mese, o mașină de spălat rufe, un frigider și un televizor. Bucătăria este una comună, adică va trebui să o împărțiți și cu alți găzdași.

De partea cealaltă, cel mai ieftin imobil pentru chirie, pe o perioadă de șapte zile, pe care l-am găsit pe Booking, este puțin peste două mii de lei. Mai exact, aceasta este suma pe care o vor achita doi adulți, pentru șase nopți.

Vorbim despre o vilă amplasată în cartierul Poșta Veche, din sectorul Râșcani al capitalei. Arendașii vor beneficia de un dormitor cu un pat dublu și un televizor, o baie, o terasă și o parcare gratuită. 

Astfel, putem observa că prețurile variază de la 339 de lei, până la 135 de mii de lei - pentru o perioadă de șapte zile. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele trei luni ale acestui an, 36 de mii de turiști ne-au vizitat țara.

O cifră impresionantă, luând în considerație că e jumătate din numărul total de cetățeni străini care au intrat în R. Moldova pe parcursul anului 2021. Este vorba despre circa 70 de mii de persoane. 

Cum războiul a influența afacerea 

Războiul din Ucraina i-a determinat pe mai mulți cetățeni din statul vecin să-și lase casa și să-și găsească adăpost la noi în țară. Unii dintre aceștia au apelat inclusiv la cele două platforme.

Noi am analizat recenziile care au fost lăsate de arendași la cele patru oferte prezentate mai sus. Cele mai multe mesaje din partea cetățenilor ucraineni au fost transmise ofertantului de pe strada Liviu Damian, din cartierul Poșta Veche al capitalei, care își dă apartamentul în chirie pe Booking pentru 57 de lei noaptea. După 24 februarie, cinci cetățeni ucraineni au beneficiat de această gazdă. 

„Vitalie este o gazdă prietenoasă, m-a servit cu vin delicios”, „Izolarea fonică lasă de dorit, se aud vecinii”, „Stăpânul este foarte binevoitor, ne-a ajutat să ne acomodăm”, au spus unii arendași. 

Alte două recenzii au fost lăsate de către cetățenii ucraineni la cel mai scump apartament de pe Booking pe care l-am prezentat și la cel mai ieftin imobil de pe Airbnb. Interesant, că cea mai scumpă ofertă pe care am prezentat-o mai sus, cea de peste 2 500 de lei pentru o noapte, nu are nici o recenzie. 

Zonele din Chișinău în care sunt oferite în chirie cele mai multe apartamente 

După ce am cercetat hărțile oferite de către cele două platforme, am sesizat că atât pe Airbnb, cât și pe Booking, cele mai multe apartamente sunt oferite pentru chirie în sectorul Centru al capitalei. 

Spre exemplu, pe Booking, cele mai multe oferte sunt împânzite de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare și a bulevardului Grigore Vieru. De asemenea, analizând harta, putem observa că apartamentele sunt amplasate în zonele cu cele mai multe atracții turistice. 

Dacă pe Booking avem senzația că imobilele care se oferă spre chirie sunt practic dislocate uniform, atunci pe Airbnb, s-au format un număr anumit de „conglomerate”. Analizând harta, putem vedea că un număr mare de oferte găsim în zona dintre viaduct și strada București, Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare. 

Experiment AGORA: Ne-am dat drept clienți și am discutat cu un găzdaș 

În cele din urmă, noi am hotărât să facem un experiment și să ne prezentăm drept potențiali clienți. Întrucât pe platformele Booking și Airbnb nu sunt afișate numerele de telefon ale găzdașilor, am apelat la un site de anunțuri autohton, în care am identificat o ofertă, care este plasată și pe Airbnb. 

Mai exact, am dat de un apartament cu mansardă, care este situat într-un bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. Persoana care a plasat anunțul a cerut 600 de lei pentru o noapte, iar noi am zis că suntem două persoane care intenționează să stea aici pentru șapte zile. 

„Apartamentul se află într-un bloc nou construit. La primul etaj se află living-roomul, bucătăria și baia, iar la etajul doi este dormitorul. În cazul în care intenționați să închiriați pentru șase nopți, atunci prețul pentru o noapte scade până la 550 de lei. Noi vom semna un contract în care vom include datele din pașaport. Dumneavoastră veți fi responsabil de tot ce se află în apartament. - Nu va fi o problemă dacă vom avea musafiri? - Nu”.

În prezent, pe Airbnb sunt plasate peste o mie de anunțuri din partea moldovenilor, iar pe Booking peste patru sute. Astfel, putem deduce că cetățenii dau preferință platformei Airbnb. 

Suma impozitului pe venit pe care găzdașii de pe Booking și Airbnb trebuie să o achite la FISC 

Persoanele care își oferă în locațiune imobillele, pe Booking sau Airbnb, sunt obligate să achite până la data de 25 a fiecărei luni impozitul pe venit, care este în mărime de șapte la sută. 

Pentru aceasta, proprietarii de imobile trebuie să plece până la cel mai apropiat oficiu al Serviciului Fiscal de Stat (SFS) și să depună o declarație, privind transmiterea în folosință a proprietăți, în care să indice suma pe care au câștigat-o în urma dării în arendă a apartamentului, fie în baza contractelor, fie în baza datelor contabilizate neoficial. 

L-am contactat pe purtătorul de cuvânt al SFS, Adrian Platon, și l-am întrebat cum inspectorii se asigură că persoanele care depun declarația și nu au asupra lor contractele de locațiune nu indică cifre eronate. „Contăm pe bunul simț al gazdelor. Dar, la necesitate, din surse indirecte putem verifica corectitudinea datelor”, a spus Platon. 

Istoria platformelor Booking și Airbnb

Platforma Booking a fost fondată în 1996, în orașul Amsterdam, Olanda, iar de atunci, s-a transformat dintr-un mic start-up olandez, în una dintre principalele platforme digitale de turism, care oferă peste 28 de milioane de unități de cazare în toată lumea. 

De altfel, concurentul său, Airbnb, oferă peste patru milioane de opțiuni de cazare. Compania a fost fondată în anul 2007, în orașul San Francisco, statul California, SUA. De atunci, peste un miliard de persoane au utilizat această platformă. 

Partea negativă și cea pozitivă a platformelor

Anterior, publicația britanică „The Guardian” a scris un articol în care a semnalat că rețelele de socializare și site-urile web abundă cu reclamații de la vecinii arendașilor de pe Booking și Airbnb. Oamenii spun că sunt nevoiți să suporte zgomotul provocat de chiriași. 

De partea cealaltă, au fost prezentate și mesajele de mulțumire ale arendașilor, care s-au demonstrat fi extrem de fericiți de faptul că au găsit alternative la prețuri accesibile pentru camerele de hotel.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
EconomClass | Inflația. De ce achităm mai mulți bani pentru produsele și serviciile, pe care anterior ni le permiteam cu ușurință (EXPLAINER)

EconomClass | Inflația. De ce achităm mai mulți bani pentru produsele și serviciile, pe care anterior ni le permiteam cu ușurință (EXPLAINER)

EconomClass | Programul „Prima Casă”. Cum intenția BNM de a stopa inflația a dus la majorarea creditelor ipotecare (EXPLAINER)

EconomClass | Programul „Prima Casă”. Cum intenția BNM de a stopa inflația a dus la majorarea creditelor ipotecare (EXPLAINER)

EconomClass | Rata dobânzii. De ce creditele devin mai scumpe și sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale? (EXPLAINER)

EconomClass | Rata dobânzii. De ce creditele devin mai scumpe și sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale? (EXPLAINER)

Advertoriale
Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Crima din pădurea de la Strășeni: Unul dintre cei suspectați de omor este fiul fostului polițist Ion Stratulat
 • 2
  Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia
 • 3
  Datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom vor fi supuse auditului de două companii din Norvegia și Marea Britanie. APP a semnat contractul
 • 4
  Prețul motorinei scade sub 26 de lei. Află prețul plafon stabilit de ANRE la carburanți, pentru data de 12 august
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.