
DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Alertele cu bombă, situații rare și excepționale până nu de mult, au devenit acum noutăți mai mult decât frecvente. Doar în ultima săptămână au fost anunțate cel puțin șase astfel de alerte. În timp ce angajații secției tehnico explozive, alături de oameni ai legii din toate structurile lucrează în regim alert, făptașii, oricine ar fi ei, reușesc să ducă de nas un întreg sistem, să pună pe jar instituții cheie, să dea peste cap programul zborurilor și să evacueze spitale pline cu persoane bolnave.
・
Doar pe parcursul lunii iulie au fost înregistrate peste 100 de alerte cu bombă. Azi suntem în 29 iulie, iar autoritățile de la Chișinău nu se pot lăuda cu cine știe ce progrese în identificarea și pedepsirea făptașilor. Mai mult decât atât, în tot acest timp nu a fost organizată nicio conferință de presă în care cei care gestionează fenomenul alertelor cu bombă să iasă și să le spună cetățenilor, ce se întâmplă și când adevărul va ieși la iveală.
Ministerul Afacerilor Interne a emis o directivă prin care singura instituție împuternicită să ofere informații la acest subiect este Inspectoratul General de Poliție. Numai că, mai marii instituției, cei de la care speram să aflăm răspunsuri concrete la întrebări simple – se află în concedii, la fel ca și procurorii care gestionează acest caz.
După zeci de telefoane și lungi insistențe, am reușit, totuși să obținem un interviu de la Inspectoratul Național de Investigații. Astăzi vom încerca să aflăm ce se află în spatele fenomenului alertelor cu bombă, dar și de în secolul vitezei, când cercetătorii încearcă să crească cartofi pe Marte, Republica Moldova continuă să rămână un stat repetent la capitolul tehnologii și dezvoltă constant un sistem codaș la capitolul comunicare.
Am discutat în studio cu prorectorul Universității Tehnice, domnul Dinu Țurcanu.