Pasionați de tehnologii și inovații, doi tineri din Cahul au ales să-și deschidă o afacere inedită. Aceștia creează excursii virtuale cu ajutorul inteligenței artificiale, care reușește să transforme pozele într-o panoramă de 360°, ce le oferă vizitatorilor virtuali posibilitatea de a explora fiecare centimetru din spațiu. Aflați la început de cale, tinerii speră să creeze în curând tururi virtuale pentru muzee, restaurante, teatre, hotele și companiile imobiliare.
Ideea de a deschide o astfel de afacere le-a venit lui Petru Terzi, în vârstă de 22 de ani și Oleg Cîrchelan, de 25 de ani, încă la începutul pandemiei provocate de virusul COVID-19, atunci când perspectiva vizitelor de la distanță a devenit una reală și chiar binevenită.
„Prima idee a fost să facem excursii cu bilete la muzeu, teatru și așa mai departe. După, am dezvoltat puțin ca să putem să le folosim chiar și pentru promovarea unor întreprinderi, săli de evenimente sau restaurante, să fie posibil nu doar de arătat cum este sala, dar chiar și de rezervat o masă”, spune Petru Terzi.
„Sau de exemplu, cum se dau apartamente în chirie, noi putem să facem din timp ca clientul să vadă cum arată apartamentul, fără ca să se mai apropie fizic la locația dată. Ne-am gândit să creăm o hartă virtuală în care să fie mai multe locații”, declară Oleg Cîrchelan.
Nu au stat mult pe gânduri și, echipați cu un aparat de fotografiat, aceștia au creat prima excursie.
„Este vorba despre universitatea în care am învățat. Am ales Sala de Festivități pentru că arată destul de bine. A doua locație a fost o cameră”, povestește Oleg.
„Dintr-un punct de vedere se fac minim 50 de poze, în dependență de locație”, explică Petru.
Testul a fost unul reușit și i-a entuziasmat pe tineri, aceștia fiind hotărâți să-și dezvolte ideea. Absolvenți ai facultății de Informatică, tinerii au creat un program care folosește inteligența artificială pentru a transforma pozele într-o imagine de 360.
„Denumire nu i-am dat, în mare parte e un program care lucrează cu redactorul de poze. Cu ajutorul inteligenței artificiale el modifică pozele și le unește fără ca noi să avem necesitate mare de a modifica în Photoshop”, declară Oleg.
„El distorsionează imaginea așa ca să le unească fără să se vadă marginile de trecere și așa se face efectul de 360°”, spune Petru.
Tinerii au participat recent la prima Tabără de antreprenoriat organizată de „EU4Moldova: Startup City Cahul”, la care au aflat cum pot iniția, administra și dezvolta cu succes o afacere. Acum au la dispoziție toate cunoștințele necesare pentru a continua crearea noului business.
„Am primit sfaturi și cunoștințe utile, de exemplu, cunoștințele despre contabilitate și legislație. Anume la Tabăra de antreprenoriat ne-am decis în ce formă organizatorico-juridică să înregistrăm compania, fiindcă până atunci nu eram siguri care ne corespunde mai bine. Ne-am gândit că SRL va fi cea mai bună formă”, declară Petru Terzi.
De altfel, cei doi dețin deja o afacere, fiind specializați în instalarea sistemelor de supraveghere video. Și aici, tinerii au mizat pe tehnologii de ultimă generație.
„Noi le instalăm, le conectăm la internet, le conectăm în telefon, pe calculator, în dependență pe ce telefon vor, chiar și pe televizoare smart tot am instalat aplicația și clienții pot să vadă camerele din orice locație. Instalăm camere care pot doar să vizioneze, dar și camere pe care poți să le setezi să facă diferența, să-și dea seama dacă trece prin cadru un om sau un animal. Există camere cu inteligență artificială pe care putem să le setăm pentru cazuri în care, de exemplu, o persoană trece o linie. Cel puțin peste 40 de camere am instalat. (...) Au fost cazuri când datorită camerelor noastre s-a reușit să se găsească infractorul”, explică Oleg Cîrchelan.
Petru și Oleg sunt încrezători că tehnologiile au un viitor promițător în Republica Moldova și spun că observă tot mai multe progrese atât la nivel local, cât și național.
Vezi și aceste știri

Tineri în afaceri: Cum să lansezi o afacere online în domeniul oglinzilor? Interviu cu cofondatorul companiei Millory, Șchiopu Petru

Moldova, I am back! | Andrei Sacareanu, tânărul care a revenit din Marea Britanie pentru a lansa o afacere „ascuțită” la Chișinău (VIDEO)

Livada cu cireșe de la Negrești, sau cum fructele copilăriei pot deveni o afacere de succes (VIDEO)
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
