
Kosovo amână cu o lună aplicarea măsurilor ce-i nemulțumește pe sârbii din nordul țării
Guvernul din Kosovo a hotărât să amâne cu o lună decizia prin care sârbii din nordul țării vor fi obligați să solicite numere de înmatriculare pentru mașini eliberate de instituțiile din Prișina. Aceasta după ce în cursul zilei de duminică au izbucnit tensiuni între poliție și comunitățile locale, informează Reuters.
・
În seara zilei de 31 iulie protestatarii au parcat camioane pline cu pietriș și alte mașini grele pe drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje și Bernjak, teritoriu unde sârbii reprezintă majoritatea. Poliția din Kosovo a spus că trebuie să închidă punctele de trecere a frontierei.
„Securitatea din municipalitățile nordice ale Kosovo este tensionată”, a declarat într-un comunicat misiunea condusă de NATO în Kosovo KFOR.
De cealaltă parte, Moscova a lansat acuzații. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a spus că tensiunile din regiune ar fi cauzate de „reguli discriminatorii fără temei” impuse de autoritățile din Kosovo.
Menționăm că la 14 ani după ce Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nordul țării folosesc plăcuțe de înmatriculare și documente emise de autoritățile sârbe, refuzând să recunoască instituțiile din capitala Prișina. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, dar nu și de Serbia sau Rusia.
Guvernul prim-ministrului Albin Kurti a declarat că le va acorda sârbilor o perioadă de tranziție de 60 de zile pentru a obține plăcuțele de înmatriculare din Kosovo, la un an după ce a renunțat la încercarea de a le impune din cauza protestelor similare.
De asemenea, guvernul a decis că de la 1 august, toți cetățenii din Serbia care vizitează Kosovo vor trebui să obțină un document suplimentar la graniță pentru a le acorda permisiunea de a intra.
O regulă similară este aplicată de autoritățile de la Belgrad kosovarilor care vizitează Serbia.
Dar în urma tensiunilor de duminică seara și a consultărilor cu ambasadorii UE și SUA, guvernul a spus că își va amâna planul cu o lună și va începe implementarea acestuia de la 1 septembrie.
Înainte de decizie, duminică, poliția a declarat că au fost trase focuri de armă „în direcția unităților de poliție, dar din fericire nimeni nu a fost rănit”.
Tensiunile dintre cele două țări rămân ridicate, iar pacea fragilă din Kosovo este menținută de o misiune NATO care are 3.770 de militari la sol.
Cele două țări s-au angajat în 2013 într-un dialog sponsorizat de Uniunea Europeană pentru a încerca să rezolve problemele restante, dar de atunci s-au înregistrat puține progrese.