În luna lui gustar, la AGORA vom gusta din tema agriculturii. După ce luna mai am dedicat-o temei UE, luna iunie - educației și luna iulie - călătoriilor, ne vom pregăti de toamnă intrând în esența problemelor, provocărilor și succeselor din domeniul agricol. Vă prezentăm mai jos câteva idei de articole pe care le pregătim pentru voi luna asta. De asemenea, facem sinteza materialelor lunii iulie. Le găsiți pe toate aici, dacă nu le-ați prins pe toate citind AGORA în iulie.
Ce vom face în august
De azi începem documentările pe mai multe subiecte de autor dedicate agriculturii. Astfel, luna aceasta vom analiza dacă într-adevăr R. Moldova este o țară agrară, așa cum se obișnuiește a spune. Vom vedea dacă solurile noastre sunt în continuare la fel de bogate și roditoare sau nu, având în vedere secetele care se țin lanț Apropo de ele, vom încerca să găsim informații despre fenomenul secetei și modul în care acesta va schimba agricultura noastră și culturile pe care le cultivăm.
Pe lista noastră se mai regăsesc:
Ce am făcut în iulie
În iulie, am reușit să scriem 16 materiale de autor la tema călătoriilor și travel.
Mai exact, Mihai a apucat de troleibuzul turistic de „antene” și l-a întors pe toate părțile în două materiale. Într-un articol veți găsi întreaga istorie a apariției troleibuzului turistic în Chișinău și veți afla că, deși acest proiect ne costă bani, e mai deloc promovat. Cu o altă ocazie, Mihai s-a dat drept turist străin și s-a plimbat cu acest troleibuz, experiență despre care a scrie aici. Spoiler: într-un transport pentru străini nu poți achita cu cardul.
Dacă tot vorbim de turiștii străini în Moldova și experiența lor, Mihai a decis să vadă și cum stăm cu cazările aici, mai ales prin două cele mai populare platforme de chirii: Airbnb și Booking. A găsit o gazdă, a analizat piața și a venit cu un articol din seria EconomClass.
În iulie, Mihai a făcut și o selecție de opt activități pentru cei cărora le place odihna activă. Kayaking, hipism, zbor cu avionul sportiv? Pe toate le găsiți aici, dacă hodina la all inclusive nu e despre voi. Într-un alt articol, colegul nostru a descoperit că și deputații nu prea vor la all inclusive. Credeți că ne duc de nas? Vedeți unde se vor odihni aleșii poporului, sau cel puțin unde zic ei că o vor face.
Când n-a scris știri și sinteze internaționale, Cristian a lucrat la o nouă ediție a „PORȚIEI de istorie” la tema turismului. După ce a consultat volume din „Călători Străini despre Țările Române”, Cristi ne-a povestit cum era văzută ospitalitatea moldovenilor acum câteva sute de ani și de unde se trage vorba că suntem un popor primitor.
Cătălina, de cealaltă parte, a explorat ospitalitatea moldovenilor prezentului, vizitând două pensiuni turistice. Într-o ediție a proiectului său despre moldovenii reveniți în țară după munca peste hotare, Cătălina povestește istoria unui fost actor al Teatrului „Luceafărul”, care a fondat, după ani de muncă în Rusia, pensiunea Muze de la Țîpova. Într-o altă ediție a aceluiași proiect aflați povestea unei moldovence pe nume Svetlana Senin, care a fondat pensiune „Valea Stâncii” de la Trebujeni.
După ce Cătălina ne-a dus prin sat, Irina (Soltan) ne testează cunoștințele despre destinațiile turistice din Moldova. Credeți că le știți pe toate? Sau vă vine în minte doar Saharna și Orheiul Vechi? Indiferent de răspuns, încercați-vă puterile într-un quiz care nu e chiar așa simplu cum pare. După ce faceți sondajul, faceți-vă o cafea sau un ceai, așezați-vă comod și porniți un mini-documentar realizat de Irina prin Chișinău cu ghidul Maria Axenti. Veți descoperi istoria unui clopot care trebuia să fie în clopotniță, dar a ajuns în Arcul de Triumf. Veți „intra” într-o curte cu case de 170 de ani vechime și veți vedea capitala din Turnul de apă, ca-n palmă.
După plimbarea romantică prin Chișinău, Irina (Harea-Mardari) ne sparge puțin bula de săpun și ne povestește despre problemele care se țin lanț în domeniul călătoriilor avia. De ce ajung să fie anulate tot mai multe zboruri pe tot globul, ce se întâmplă cu low-cost-ul și de ce nu mai e chiar așa de low și cum acționează prețul la gaz și petrol asupra prețurilor la bilete avia citiți în acest material.
Irina a luat la descusut și picii din proiectul „Copiii știu mai bine”, tot la tema turismului. Micuții i-au povestit Irinei care e mâncarea noastră celebră, de ce nu avem mare și cu ce putem uimi turiștii.
Editorialista AGORA, Diana, și-a amintit într-un material cum a dat 500 de euro pe primul său bilet avia din viață, spre Paris, când low-costurile și regimul liberalizat de vize era un vis. Asta era doar într-o direcție, apropo. Tot în iulie, după o vacanță, Diana a scris și despre risipa alimentară care merge mână-n mână cu experiența all inclusive. Dacă ați fost la o astfel de vacanță, cu siguranță vă amintiți de mormanele de mâncare neterminată, aruncată de ospătari la coș. Anume despre asta sunt reflecțiile Dianei din acest editorial.
După ce ați citit toate articolele de autor la tema lunii, dați o raită și pe la materialele legate de evenimentul inedit #ROOFOFFLINE, care s-a petrecut în iulie pe acoperișul Kentford. De asemenea la tema călătoriilor și turismului, evenimentul ne-a adus povestea primului traseu oficial de hiking din Moldova și primei școli de ospitalitate din țara noastră. Iar dacă ați ratat evenimentul, vedeți aici cum a fost.
Vezi și aceste știri

28 de consumatori din Chișinău au rămas fără gaze naturale din cauza datoriilor. Luni, lucrările vor continua la alte 40 de adrese

Egipt: O biserică din Cairo a luat fot chiar în timpul slujbei.41 de persoane au decedat
