O nouă problemă pentru economia chineză: Gigantul Evergrande nu a reușit să prezinte un plan preliminar de restructurare a datoriilor

O nouă problemă pentru economia chineză: Gigantul Evergrande nu a reușit să prezinte un plan preliminar de restructurare a datoriilor

Economia chineză are o nouă problemă, în condițiile în care se confruntă cu o recuperare post-COVID-19 sub așteptări, în condițiile în care gigantul imobiliar Evergrande, nu a reușit să finalizeze și să prezinte un plan preliminar de restructurare a datoriilor, care ating cifra de 300 de miliarde de dolari, pe care îl promisese până la 31 iulie. Este vorba de cel mai mare dezvoltator imobiliar din lume, care desfășoară afaceri într-un sector ce reprezintă circa 30% din PIB-ul Chinei, scrie CNN.

Eșecul dezvoltatorului imobiliar de a-și respecta propriul termen vine într-un moment în care întregul sector imobiliar al Chinei se confruntă cu un boicot ipotecar în creștere și cu o scădere abruptă a vânzărilor de locuințe. Potrivit unui document prezentat vineri, 29 iulie, în locul planului preliminar, Evergrande a oferit câteva detalii despre „principiile preliminare de restructurare”, pentru datoria sa uriașă și a declarat că își propune în continuare să anunțe un „plan specific de restructurare offshore în 2022”.

Publicitate

În documentul publicat, Evergrande susține că a făcut „un progres semnificativ” în procesul de restructurare, dar a adăugat că lucrează în continuare cu creditorii și consilierii.

„Având în vedere dimensiunea și complexitate grupului, de rând cu dinamica în care se află, procesul de due diligence pentru planul de business este în desfășurare”, a precizat compania, fără a da un termen exact, menționând doar că acesta ar urma să fie gata în „viitorul apropiat”.

Cu toate acestea, lipsa unei propuneri concrete accentuează incertitudinile legate de restructurarea Evergrande cu privire la datoriile sale uriașe și operațiunile comerciale extinse într-un moment calificat drept „delicat” pentru sectorul imobiliar și economia chineză.

Evergrande are aproximativ 200.000 de angajați și a încasat peste 110 miliarde de dolari în vânzări în 2020, deținând peste 1.300 de ansambluri rezidențiale în peste 280 de orașe. Acum, multe dintre proiectele sale imobiliare au fost amânate încă de anul trecut din cauza problemelor de lichidate ale companiei.

Piața imobiliară chineză este cuprinsă de îngrijorări în condițiile în care un colaps al Evergrande ar putea declanșa riscuri uriașe pentru sectorul imobiliar al celei de-a doua economii din lume, în condițiile în care imobiliarele și industriile conexe reprezintă până la 30% din PIB. Situația a apărut după ce cumpărătorii de locuințe din zeci de orașe, ajunși în pragul disperării, refuză să plătească creditele ipotecare pentru proiectele nefinalizate, conform mai multe relatări din presa de stat și a economiștilor din băncile internaționale.

De altfel, în China, firmele de imobiliare își pot vinde casele înainte de a le finaliza, clienții fiind nevoiți în aceste condiții să înceapă rambursarea creditelor înainte să intre în posesia noilor proprietăți. Aceste fonduri sunt folosite pentru a finanța construcția de către dezvoltatori.

Dar, boicotul plăților a apărut în contextul în care un număr în creștere de proiecte a fost întârziat sau oprit de o criză a numerarului ce a dus anul trecut la incapacitatea de plată a datoriilor a unor dezvoltatori uriași precum Evergrande iar alte câteva companii au căutat protecția creditorilor. Mai mult, prețurile la case sunt în scădere, ceea ce înseamnă că cumpărătorii s-ar putea să fie blocați cu proprietăți ce valorează acum mai puțin decât atunci când le-au achiziționat.

Mai mulți analiști susțin că se tem de o eventuală încetare a plăților printre cumpărătorii de case, ceea ce ar putea duce la mai multe situații în care dezvoltatorii imobiliari ar intra în incapacitate de plată, ceea ce ar pune și mai multă presiune pe băncile chineze într-o vreme în care a doua cea mai mare economie globală se chinuie să se redreseze dintr-o încetinire economică acută legată de COVID-19.

Situația este atent monitorizată de cel puțin șapte mari creditori, printre care și Banca Industrială și Comercială a Chinei. Mai mult, potrivit Bloomberg, guvernul chinez a purtat mai multe discuții de urgență cu băncile. Potrivit mai multor relatări din presa de stat și datelor adunate de firma de cercetare China Real Estate Information Corporation din Shanghai, cumpărători din 18 provincii și 47 de orașe au încetat să mai facă plăți de la sfârșitul lunii iunie.

Mai mulți experți afirmă că problemele, acumulate de ceva vreme, ar putea duce la o neliniște financiară și socială. CNN notează că problemele din sectorul imobiliar chinez au apărut în 2020, când guvernul de la Beijing a început să interzică creditele obținute ușor de către companiile imobiliare, ceea ce a provocat o criză financiară pentru marii dezvoltatori.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal