
În premieră, a fost anunțat anul în care R. Moldova va primi echipamente militare neletale din partea NATO și UE
În anul 2023 Republica Moldova va beneficia de echipamente militare neletale din partea Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unui interviu oferit pentru AGORA.
・
La 30 iunie curent, Consiliul European a decis să ofere Armatei R. Moldova echipamente neletale, în sumă de 40 de milioane de euro, pentru consolidarea capacităților unităților logistice, de mobilitate, de comandă și control, de apărare cibernetică, de recunoaștere aeriană fără pilot la bord și de comunicații tactice.
În acest context, ministrul a precizat că: „tehnica și echipamentele vor fi oferite la pachet cu un program de instruire, pus în aplicare de către specialiștii care reprezintă companiile ce produc dispozitivele date. Deocamdată, nu pot să vă spun din ce țară vor proveni acești specialiști, întrucât proiectul pe care l-ați menționat dumneavoastră va fi inițiat aproximativ în anul 2023”.
Totuși, Anatolie Nosatîi a precizat că există mai multe formule. „Fie specialiștii străini vin și instruiesc militarii la noi pe teritoriu, fie noi detașăm specialiștii noștri, ei fac instruirea acolo și ulterior, vin și pregătesc efectivul de aici. În cele din urmă, toți militarii vor fi instruiți în domeniile în care activează”, a precizat Anatolie Nosatîi.
Ministrul a menționat că actualmente, se desfășoară procesul de selectare a companiilor producătoare de echipamente. Ulterior, după confecționarea acestora, echipamentele vor fi livrate țării noastre. Acestea vor fi toate noi și vor fi produse exclusiv pentru programul destinat R. Moldova.
De asemenea, în contextul în care la summit-ului NATO din 29 iunie, liderii statelor membre au anunțat măsuri specifice de susținere a R. Moldova, Anatolie Nosatîi a declarat că actualmente se examinează de ce are nevoie țara noastră și cum statele care fac parte din acest bloc ar putea să ne ajute.
„În prezent, se poartă discuții privind implementarea acestui proiect. Mai multe detalii vor fi cunoscute la începutul anului 2023. Necesitățile acum sunt multe și din toate domeniile. Vorbim despre capabilități de apărare cibernetică, informare militară, avertizare timpurie, comandă și control, mobilitate și logistică. Nu odată a fost menționat faptul că pe parcursul anilor, cu regret, multitudinea de probleme care au fost în fața conducerii statului nu a permis acordarea unei atenții corespunzătoare domeniului de apărare. Nu s-au întreprins măsuri pentru modernizarea treptată a forțelor armate, ceea ce a determinat ca tot ce avem acum este moștenit de la Uniunea Sovietică”, a spus ministrul.
Astfel, Republica Moldova va beneficia de măsuri de susținere pe două paliere diferite. În primul caz din partea NATO, iar în al doilea caz - în cadrul programul Facilității Europene pentru Pace.
„Noi avem o planificare și o coordonare bună, ca să excludem dublarea și să acordăm atenție pe diferite paliere, ca până la urmă să creăm o capabilitate. Când vorbim despre capabilitate ne referim la: 1) instruirea militarilor; 2) oferirea tehnicii, echipamentelor și armamentelor necesare; 3) închegarea subunităților și acționarea în comun”, a declarat ministrul.
Amintim că după ce Consiliul European a anunțat că ne oferă asistență în cadrul programului Facilității Europene pentru Pace, reacția Moscovei nu a întârziat să apară. Directorul adjunct al departamentului de informare și presă al Ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev, a îndemnat autoritățile R. Moldova să adopte o abordare prudentă față de asistența militară din partea Occidentului, care „după cum arată experiența istorică, urmărește scopuri destul de îndepărtate de obiectivele de menținere a păcii și stabilității”.
Ulterior, am asistat la schimbarea retoricii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pescov, a declarat că dotarea Armatei moldovenești nu prezintă vreun risc pentru Rusia, precum și Chișinăul nu trebuie să vadă vreun pericol din partea Rusiei.
CITIȚI AICI INTERVIUL ACORDAT DE MINISTRUL APĂRĂRII
Am discutat cu Anatolie Nosatîi despre securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina și a valurilor de alerte cu bombă care neliniștește societatea. De asemenea, am adus în vizor abuzurile care au fost înregistrate în Armată și rezultatele anchetelor interne inițiate de minister. Nu am trecut cu vederea nici achizițiile de mii de lei ale ministrului din 2018 și activitatea sa în SUA.