Spre aceleași valori se orientează și corporațiile cu un grad de responsabilitate avansat, precum cea pe care o reprezint și care, actualmente, este cel mai mare producător de cabluri și sisteme de transmisie a energiei electrice și telecomunicații din lume. În toate subiectele pe care le-am adus în discuție până acum, privind tehnologiile viitorului la care lucrăm încontinuu, am subliniat atenția pe care o acordăm relației prietenoase cu mediul înconjurător, prioritizarea resurselor energetice regenerabile și politicile neinvazive în acest context.
Cu regret, constatăm că, la nivel global, inclusiv în toată Europa, pierderea biodiversității devine o problemă majoră.
Ritmul actual de dispariţie a speciilor este estimat de la 100 la 1.000 de ori mai mare decât ritmul natural.
Autor:
În 2019, IPBES (Platforma interguvernamentală pentru servicii legate de biodiversitate și ecosisteme) a publicat un raport global în care a scos în evidență că aproximativ un milion de specii sunt sub riscul de a dispărea. Acest studiu subliniază că schimbările climatice și acțiunile umane sunt motivele principale pentru pierderea biodiversității.
Organizația Mondială a Sănătății spune că „pierderea biodiversității poate avea un impact direct semnificativ asupra sănătății omului în cazul în care ecosistemul nu este adecvat nevoilor sociale. Indirect, schimbarea ecosistemelor afectează modul de viață, veniturile, migrația locală și, în anumite împrejurări, poate chiar cauza sau amplifica conflicte politice”.
În această ordine de idei, este salutară crearea rețelei Emerald în Republica Moldova, un instrument eficient de protecție și conservare a ariilor naturale ale Europei. O inițiativă legislativă în acest sens a fost votată în ședința Parlamentului din 21 iulie 2022. Documentul a fost elaborat în scopul armonizării legislației naționale cu cea europeană în ceea ce privește conservarea habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună sălbatică și creează baza de cooperare în cadrul unei rețele omogene care acoperă toată Europa. Inițiativa legislativă prevede că în Republica Moldova va fi elaborat un Registru național al rețelei Emerald, va fi creat un sistem de monitorizare a stării de conservare a speciilor și habitatelor incluse în rețea, vor fi creionate mecanismul procesului de raportare și planurile de management al rețelei.
Ce este rețeaua Emerald?
Este o rețea ecologică compusă din zone de interes special pentru conservare (ZISC). ZISC sunt zone care au fost în mod ştiinţific evaluate drept adecvate pentru a atinge obiectivul de conservare a speciilor şi a habitatelor. Iniţiată în cadrul Convenției de la Berna din 1979 și creată în 1989 de către părțile contractante ale Convenției respective, reţeaua Emerald își propune să asigure supraviețuirea pe termen lung a speciilor și habitatelor protejate în temeiul acestui tratat și care necesită măsuri specifice de conservare prin site-uri (de exemplu, șoimul călător sau dunele de coastă mobile). Rețeaua Emerald include state membre ale Uniunii Europene, 19 alte țări europene și patru state africane.
Extinzând standardele sale pentru conservarea naturii şi în afara Uniunii Europene, rețeaua Emerald ajută țările candidate la integrarea în comunitatea europeană în vederea pregătirii lor pentru punerea în aplicare a programului de protecție a mediului înconjurător și, prin urmare, pentru aderarea lor la UE.
În prezent, mai multe țări din Europa de Est și Caucazul de Sud, printre care și Republica Moldova, constituie obiectul unui program comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei de susținere financiară a extinderii rețelei Emerald.
În Republica Moldova urmează să fie asigurată conservarea a 154 de specii de plante și animale și a 38 de habitate protejate la nivel european.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.