OPINIE: Rețeaua ecologică Emerald se extinde în Republica Moldova. De ce e nevoie să conservăm biodiversitatea?

OPINIE: Rețeaua ecologică Emerald se extinde în Republica Moldova. De ce e nevoie să conservăm biodiversitatea?
FOTO: Henry Perks/Unsplash

În condițiile actuale, când protejarea mediului devine o necesitate vitală pentru întreaga omenire, revenirea la subiectele ce țin de ecologie și păstrarea habitatelor naturale este inevitabilă. Schimbările climatice, crizele naturale, incendiile de vegetație, seceta, diminuarea stratului de ozon, pierderea biodiversității, poluarea apelor și degradarea solului pot afecta substanțial nu doar sănătatea umană, ci și calitatea vieții în general. Expansiunea economică a afectat grav echilibrul natural și resursele planetare, de aceea astăzi politica de mediu a început să ocupe un loc central în procesul de elaborare a politicilor Uniunii Europene. În acest sens, Comisia Europeană a lansat și un Pact verde european ca un principiu fundamental al strategiei sale de creștere economică.

Spre aceleași valori se orientează și corporațiile cu un grad de responsabilitate avansat, precum cea pe care o reprezint și care, actualmente, este cel mai mare producător de cabluri și sisteme de transmisie a energiei electrice și telecomunicații din lume. În toate subiectele pe care le-am adus în discuție până acum, privind tehnologiile viitorului la care lucrăm încontinuu, am subliniat atenția pe care o acordăm relației prietenoase cu mediul înconjurător, prioritizarea resurselor energetice regenerabile și politicile neinvazive în acest context.

Cu regret, constatăm că, la nivel global, inclusiv în toată Europa, pierderea biodiversității devine o problemă majoră.

Ritmul actual de dispariţie a speciilor este estimat de la 100 la 1.000 de ori mai mare decât ritmul natural. 

În 2019, IPBES (Platforma interguvernamentală pentru servicii legate de biodiversitate și ecosisteme) a publicat un raport global în care a scos în evidență că aproximativ un milion de specii sunt sub riscul de a dispărea. Acest studiu subliniază că schimbările climatice și acțiunile umane sunt motivele principale pentru pierderea biodiversității.

Organizația Mondială a Sănătății spune că „pierderea biodiversității poate avea un impact direct semnificativ asupra sănătății omului în cazul în care ecosistemul nu este adecvat nevoilor sociale. Indirect, schimbarea ecosistemelor afectează modul de viață, veniturile, migrația locală și, în anumite împrejurări, poate chiar cauza sau amplifica conflicte politice”.

În această ordine de idei, este salutară crearea rețelei Emerald în Republica Moldova, un instrument eficient de protecție și conservare a ariilor naturale ale Europei. O inițiativă legislativă în acest sens a fost votată în ședința Parlamentului din 21 iulie 2022. Documentul a fost elaborat în scopul armonizării legislației naționale cu cea europeană în ceea ce privește conservarea habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună sălbatică și creează baza de cooperare în cadrul unei rețele omogene care acoperă toată Europa. Inițiativa legislativă prevede că în Republica Moldova va fi elaborat un Registru național al rețelei Emerald, va fi creat un sistem de monitorizare a stării de conservare a speciilor și habitatelor incluse în rețea, vor fi creionate mecanismul procesului de raportare și planurile de management al rețelei. 

Ce este rețeaua Emerald?

Este o rețea ecologică compusă din zone de interes special pentru conservare (ZISC). ZISC sunt zone care au fost în mod ştiinţific evaluate drept adecvate pentru a atinge obiectivul de conservare a speciilor şi a habitatelor. Iniţiată în cadrul Convenției de la Berna din 1979 și creată în 1989 de către părțile contractante ale Convenției respective, reţeaua Emerald își propune să asigure supraviețuirea pe termen lung a speciilor și habitatelor protejate în temeiul acestui tratat și care necesită măsuri specifice de conservare prin site-uri (de exemplu, șoimul călător sau dunele de coastă mobile). Rețeaua Emerald include state membre ale Uniunii Europene, 19 alte țări europene și patru state africane.

Extinzând standardele sale pentru conservarea naturii şi în afara Uniunii Europene, rețeaua Emerald ajută țările candidate la integrarea în comunitatea europeană în vederea pregătirii lor pentru punerea în aplicare a programului de protecție a mediului înconjurător și, prin urmare, pentru aderarea lor la UE.

În prezent, mai multe țări din Europa de Est și Caucazul de Sud, printre care și Republica Moldova, constituie obiectul unui program comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei de susținere financiară a extinderii rețelei Emerald.

În Republica Moldova urmează să fie asigurată conservarea a 154 de specii de plante și animale și a 38 de habitate protejate la nivel european.  

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Clădirile publice din Germania vor fi încălzite la maxim 19 grade Celsius pentru a se economisi energie

Clădirile publice din Germania vor fi încălzite la maxim 19 grade Celsius pentru a se economisi energie

Judocanul moldovean, Mihail Latîșev a devenit campion mondial la lupte (VIDEO )

Judocanul moldovean, Mihail Latîșev a devenit campion mondial la lupte (VIDEO )

UE va discuta luna aceasta interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi

UE va discuta luna aceasta interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Atac cibernetic la Președinție. Serverul de poștă electronică a fost compromis
 • 2
  Benzina se ieftinește pentru a opta săptămână consecutiv. Cât vor costa carburanții în weekend
 • 3
  Cât ar costa avioanele rusești distruse în Crimeea? Calcule Forbes
 • 4
  Eveniment istoric! Urmăriți live lansarea pe orbită a nanosatelitului Universității Tehnice a Moldovei (LIVE)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.