
Spînu: Sunt trei scenarii privind limitarea livrării de gaze naturale - 35%, 50% sau 100%. Ce planifică Guvernul
R. Moldova se pregătește de situația în care Gazprom ar putea să limiteze livrările de gaze naturale pentru țara noastră. Proporțiile probabile sunt de la 35% la 100%, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Cu scopul de a atenua impactului unor astfel de scenarii posibile, Guvernul pregătește un set de măsuri care vor fi publicate pentru consultații publice.
・
Andrei Spînu a enumerat trei scenarii posibile de limitare a livrării de gaze naturale. Mai exact, acest lucru s-ar putea întâmpla:
- în proporție de 35%, așa cum a fost în octombrie 2021;
- în proporție de 50%;
- sau sistarea integrală a contractului între Gazprom și Moldovagaz.
„Indiferent de decizia Gazprom, vom întreprinde acțiuni pentru a reduce consumul de gaz în perioada rece a anului cu 5%. La fel, stabilim măsuri necesare care trebuie întreprinse de autorități, întreprinderi pentru a atenua impactul în caz de limitare a livrării de gaze naturale.
Vom majora numărul de consumatori protejați prin includerea la această categorie a IMM-urilor cu consum mediu zilnic mai mic de 600 m3”, a enumerat măsurile planificate ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
La fel, Spînu susține că, pentru diversificarea surselor de energie alternativă a gazelor naturale, urmează să fie majorate rezervele de stat de păcură pentru Termoelectrica. În acest sens, totalul necesar e de 216 mii de tone de păcură care pot înlocui circa 312 mil. de m3 de gaz, ceea ce reprezintă consumul pentru octombrie-aprilie, 2022-2023. Spînu dă asigurări că deja a fost semnat primul contract de achiziționare.
La fel, se va asigura accesul populației la lemne de foc. Guvernul urmează să prezinte un plan de acțiuni în acest scop. Va fi facilitat și importul de cărbune și va fi suplinită și rezerva de stat în acest sens.
„Mesajul pe care vreau să-l înțelegem cu toții este că ne apropiem de un sezon de iarnă extrem de dificil, cu multe dificultăți. Suntem conștienți că pentru mulți cetățeni facturile la electricitate și gaze naturale sunt un factor important de stres din cauza prețurilor crescute. Am venit cu măsuri de susținere a populației în anul trecut și acest lucru îl vom face și la iarna care vine”, a spus Spînu.
Ministrul a menționat că azi urmează să fie publicat pentru consultări publice Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării de gaze naturale și pregătirea de sezonul de încălzire 2022-2023. La fel, urmează să fie instituită o Comisie guvernamentală care va dirija măsurile aprobate în cazul unor astfel de riscuri.