Primul mesaj al lui Pelosi după sosirea în Taiwan: „Lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”

Primul mesaj al lui Pelosi după sosirea în Taiwan: „Lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”

Președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi a emis un comunicat după sosirea în Taiwan, în ciuda amenințărilor repetate din partea Chinei. Speakerul a declarat că vizita acesteia vine să exprime solidaritatea SUA cu „cei 23 de milioane de oameni din Taiwan”, menționând că „lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”.

„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan. Discuțiile noastre cu conducerea țării reafirmă sprijinul nostru pentru partenerul nostru și promovează interesele noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise”, se menționează în comunicatul emis de biroul speakerului Nancy Pelosi.

.Aceasta motivează vizita sa riscantă prin solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori ai insulei dar și situația complicată în care se află lumea, care se confruntă „cu o alegere între autocrație și democrație”.

„Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, se arată în comunicat.

Mai mult, Pelosi neagă că vizita sa ar încălca într-un fel suveranitatea Chinei așa cum pretind oficialii de la Beijing.

„Vizita noastră în Taiwan nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de Comunicatele comune SUA-China. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul!, a scris aceasta.

Este prima vizită a unui înalt oficial american în Taiwan, ultima fiind efectuată tot de un speaker al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich în 1997.

China a calificat de mai multe ori vizitele oficialilor americani în Taiwan drept un semnal de încurajare a mișcărilor pro-independență de pe insulă și o atingere a suveranității și integrității teritoriale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.