Fără iluminat stradal după ora 23:00, temperaturi reduse la agentul termic și învățământ online. Măsurile propuse de Guvern, în cazul limitării livrărilor de gaze naturale (DOC)

Fără iluminat stradal după ora 23:00, temperaturi reduse la agentul termic și învățământ online. Măsurile propuse de Guvern, în cazul limitării livrărilor de gaze naturale (DOC)

Iluminatul stradal ar urma să fie sistat după ora 23:00 iar temperatura agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică va scădea cu 10%, în timp ce instituțiile de învățământ ar putea reveni la regimul de studii online. Sunt câteva din măsurile pregătite de Guvern în cazul în care țara noastră se va confrunta cu o nouă criză pe piața gazelor naturale, potrivit unui document înaintat spre consultări publice.

Potrivit proiectului hotărârii de Guvern elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, scenariile și măsurile au fost elaborate pornind de la criza energetică din octombrie 2021, când a fost înregistrat un deficit de circa 35% din necesarul de gaze naturale. Astfel, pentru a asigura evitarea unei asemenea situații și a reduce consumul, Guvernul a pregătit mai multe măsuri pentru cazurile în care țara ar urma să rămână fără 35%, 50% sau 100% din necesarul de gaze naturale.

Publicitate

În majoritatea cazurilor, măsurile vizează în primul rând monitorizarea și asigurarea zilnică a consumului rațional de resurse energetice în cadrul clădirilor publice și comerciale, în acest sens urmând a fi desemnată o persoană responsabilă pentru fiecare clădire. Totodată, autoritățile ar urma să asigure derularea mai multor campanii de informare a cetățenilor privind modalitățile de reducere a consumului.

În același timp, o altă măsură ar viza reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică, de rând cu sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, după ora 23:00. În același timp, organizarea procesului de învățământ ar urma să se desfășoare la distanță.

Alte măsuri vizează trecerea centralelor electrice cu termoficare și a fabricilor de zahăr la combustibil alternativ și reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice. Totodată, Termoelectrica ar urma să treacă la utilizarea păcurii.

Autoritățile se așteaptă și la creșterea cererii de lemne de foc și cărbune cu aproximativ 50%, ca urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale. O altă măsură vizează accesarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD, ratificat, în vederea realizării proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.

„În cazul în care vor fi aplicate toate măsurile de reducere și atenuare a impactului limitării gazelor naturale, este posibil a fi economisit și/sau substituit circa 500 milioane m3 gaze naturale pe parcursul sezonului de încălzire 2022 - 2023, fără a considera măsurile de deconectare a consumatorilor întreruptibili (cu excepția SA „Termoelectrica”) și achiziție de gaze naturale din surse alternative”, se arată în documentul înaintat spre consultări publice.

Mai mult, autoritățile susțin că în cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, ar urma să fie accesat Acordul semnat cu Banca Europeană care prevede un împrumut de 300 de milioane de euro, care ar permite achiziția unor volume de gaze naturale ce ar asigura consumul până în luna ianuarie și parțial februarie, dacă prețul se va menține la 1.500 euro/1.000 m3 de gaze naturale. Cu alte cuvinte, vor putea fi procurate până la 200 de milioane de metri cubi.

Amintim că, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat acțiunile planificate de Guvern pentru depășirea perioadei de încălzire 2022-2023. Potrivit acestuia, R. Moldova se pregătește de situația în care Gazprom ar putea să limiteze livrările de gaze naturale pentru țara noastră. Proporțiile probabile sunt de la 35% la 100%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal