RISE Moldova: Locuitori ai R. Moldova, înrolați în armata rusă. Cum funcționează schema din stânga Nistrului și ce spun autoritățile de la Chișinău

RISE Moldova: Locuitori ai R. Moldova, înrolați în armata rusă. Cum funcționează schema din stânga Nistrului și ce spun autoritățile de la Chișinău

Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău. Racolarea are loc prin intermediul anunțurilor stradale și a mesajelor expediate pe Telegram, constată o investigație realizată de RISE. Iată ce „beneficii” ale serviciului militar în armata rusă promit cei care lansează anunțurile și cum reacționează autoritățile moldovenești.

În spațiul public din regiunea transnistreană circulă anunțuri prin care localnicii sunt îndemnați să se înroleze prin contract în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria, formațiune dislocată pe teritoriul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene după războiul din 1992. Se întâmplă fie pe pagini de telegram sau pe postere afișate pe străzi.

...

Publicitate

RISE a verificat contactele publicate în anunțuri a două persoane care se ocupă de recrutare și a constatat că aceștia sunt angajați în Instituția Federală de Stat „Comandamentul Strategic Unit al Districtului Militar Vest”, fondată de Ministerul Apărării al Federației Ruse. Conform datelor făcute publice de serviciile de securitate ucrainene, militarii ruşi din cadrul Districtului Militar Vest sunt implicați în invazia militară din Ucraina. De aici reiese că recrutorii din regiunea transnistreană ar avea tangențe cu militarii din cadrul armatei regulate a Rusiei care a atacat Ucraina în februarie 2022.

Reacția autorităților din R. Moldova

Instituția media de investigații a solicitat reacțiile autorităților de la Chișinău în privința înrolărilor desfășurate în stânga Nistrului.

„Așa-zisul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) staționează în regiunea transnistreană fără acordul autorităților R. Moldova, astfel, încălcând principiul de drept internațional. Caracterul ilegal al prezenței GOTR în regiunea transnistreană a țării noastre a fost o poziție consecventă a Chișinăului. Or, în acest context, înrolarea localnicilor în structurile militare care staționează ilegal în regiunea transnistreană aduce atingere suveranității, integrității teritoriale și contravine statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Totodată, prin aceste acțiuni se încalcă obligația de neutralitate a trupelor rusești, la care Federația Rusă și-a dat acordul explicit prin semnarea Acordului cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului din regiunea transnistreană a țării noastre, semnat de președinții celor două țări la 21 iulie 1992”, a spus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La rândul său, Oleg Beleakov, reprezentantul părții transnistrene în cadrul Comisiei Unificate de Control, explica încă în anul 2021 că, „atâta timp cât nu vor fi soluționate chestiunile sensibile de bază ce țin de statutul RMN și de aspectele legate de securitate, este imposibilă examinarea chestiunilor ce țin de activitatea forțelor de pacificare, a GOTR și chiar cele ce țin de misiunea de pacificare în sine”.

RISE a contactat recrutorii: Ce „benefiicii” promit

Prezentându-se originar din Bălţi, în vârstă de 30 de ani, cu studii medii incomplete, deținător de cetăţenie rusă și fără stagiu militar, un reporter RISE a contactat recrutorii. Unul dintre ei a spus că durata contractului ar fi de trei ani. Pentru persoană este deschis un cont separat în Rusia și acolo încep a-i veni banii pentru ipotecă.

La întrebarea despre probabilitatea de a fi detașat pentru lupte în Ucraina, recrutorul a răspuns evaziv, calificând-o „provocatoare”. Inițial el a sugerat „angajarea ca hamal sau magazioner”, dacă ținem la securitatea personală.

Potrivit acestuia, după ce devine militar, solicitantul se va putea pensiona după 10 ani de serviciu, doar că în acest caz va putea beneficia doar de o pensie minimă, care constituie 10 mii de ruble (circa 170 de dolari).

La fel, unul dintre cititorii RISE Moldova a transmis o broșură care conține detalii oficiale despre perspectivele serviciului militar în rândurile armatei ruse din regiunea transnistreană.

...

Autorii foii volante promit un salariu care porneşte de la 35 de mii de ruble ruseşti (circa 600 de dolari), locuinţă oferită la expirarea a cinci ani de serviciu militar, hrană de trei ori pe zi şi pachete suplimentare cu produse alimentare, un sortiment vast de haine, servicii medicale gratuite, transport până la locul de desfășurare a serviciului, posibilitatea de pensionare după 20 de ani şi avansare în carieră.

...

Broșura datează încă din anul 2019, deci recrutarea se desfășoară de cel puțin câțiva ani. Promisiunile sunt însoțite de imagini cu echipamente, hrană și pachete cu produse alimentare.Urmăriți investigația integral pe RISE Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal