Cele mai cunoscute 5 mituri despre datoria externă, combătute de Expert-Grup (VIDEO)

Cele mai cunoscute 5 mituri despre datoria externă, combătute de Expert-Grup (VIDEO)

În cadrul „Platformei de sprijin pentru Republica Moldova”, din partea partenerilor de dezvoltare a fost anunțat un suport financiar important sub formă de împrumuturi și granturi. În acest context au început să circule diferite mituri, sau percepții nefondate, despre capacitatea țării de a asuma și de a deservi noi datorii externe. Directoare de program la Expert-Grup, Marina Soloviova, combate aceste mituri într-un video de mai jos. 

Publicitate

În realitate, datoria externă a sectorului public nu este mare. În prezent, ea reprezintă circa 19% ca raport la PIB, limita recomandată fiind de 55%.

Mitul numărul 2. Serviciul datoriei publice externe ne costă foarte mult

În realitate, rata medie implicită a dobânzii pe care Moldova o plătește la datoria publică externă este de 1.2-1.6% anual. Aceasta este mult mai puțin decât rata medie a dobânzii la creditele în valută pe care le oferă băncile comerciale pe piața internă.

Mitul numărul 3. Sectorul public este cel care contribuie cel mai mult la datoria externă a Moldovei

În realitate, datoria externă a sectorului public reprezintă mai puțin de o treime din datoria externă totală a Republicii Moldova. Sectorul privat este cel care contribuie în cea mai mare măsură la formarea datoriei externe totale.

Mitul numărul 4. Datoria externă mare este un atribut specific țărilor sărace

În realitate, cele mai mari datorii externe le au tocmai țările dezvoltate, așa ca Statele Unite, țările Zonei euro, Marea Britanie, Japonia, Elveția. Țările din regiunea noastră au datorii externe relativ mici, iar datoria externă a Republicii Moldova este una dintre cele mai modeste din regiune.

Mitul numărul 5. Împrumuturile externe sunt o capcană întinsă de creditori și dăunează dezvoltării economice a țării

În lume au existat cazuri când împrumuturile externe au fost prost gestionate și au avut implicații negative pentru economie. Totuși, asemenea eșecuri au rezultat din politici calibrate greșit sau din acțiunile elitelor naționale în interesul propriu. Soluția nu este renunțarea la împrumuturile externe, în general, ci monitorizarea lor atentă în condiții de transparență și gestiunea lor judicioasă de către stat.

NOTĂ: Acest video face parte din inițiativa „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, care se implementează de Expert-Grup și Institutul pentru inițiative strategice, cu suportul Fundației Soros Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal