Creșterea rezervelor de gaze naturale, extinderea opțiunilor de furnizare și răspuns în situații de urgență. USAID Moldova sprijină eforturile Guvernului (FOTO)

Creșterea rezervelor de gaze naturale, extinderea opțiunilor de furnizare și răspuns în situații de urgență. USAID Moldova sprijină eforturile Guvernului (FOTO)

Prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a Moldovei, USAID sprijină eforturile Guvernului în atenuarea riscurilor cauzate de criza energetică. În acest sens, organizația lucrează cu partenerii din Moldova pentru a asigura sporirea eforturilor de diversificare a furnizării de electricitate și gaz natural în Republica Moldova.

Totodată, un alt obiectiv este fortificarea și diversificarea sectorului energetic, care va fi atinsă prin consolidarea securității energetice pe termen lung în sprijinul suveranității Republicii Moldova.

Publicitate

„La 29 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat câteva amendamente importante la legea cu privire la furnizarea, transportarea și reglementarea gazului natural - inclusiv regulamentul cu privire la funcționarea piețelor gazelor naturale în perioada situațiilor excepționale”, se arată în comunicatul organizației.

Astfel, USAID Moldova își propune să realizeze mai multe acțiuni în trei domenii importante. În ce privește Securizarea Rezervelor Național de Gaz, începând cu septembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova ar trebui să mențină rezervele naționale de gaze pentru cel puțin 4 zile de consum pe timp de iarnă. Până în octombrie 2024, volumul stocat în scopuri de securitate va fi crescut până la cel puțin 10 zile de consum pe timp de iarnă.

...

Un alt domeniu privește extinderea opțiunilor de furnizare a gazelor. În acest sens, operatorii de gazoducte pot presta noi servicii prin noi tipuri de contracte, inclusiv o opțiune care va permite Moldovei să furnizeze fluxuri „virtuale” de gaz prin conductele existente. Acest sistem – numit tranzacții de tip backhaul – va consolida securitatea aprovizionării cu gaze a Moldovei prin deblocarea unor opțiuni adiționale de achiziție și ar putea ajuta la controlul costurilor pentru consumatori.

În același timp, USAID Moldova va oferi sprijin și în ceea ce ține de răspunsul la situațiile de urgență în aprovizionarea cu gaze naturale.

„Comisia pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sunt împuternicite să controleze comerțul cu gaze naturale în cazul unor posibile circumstanțe de urgență. Asemenea control temporar ar putea include reguli pentru achiziția și revânzarea de gaz în situație de urgență și se poate extinde la aprobarea metodelor și prețurilor la care furnizorii desemnați vor vinde gaz”, se menționează în comunicat.

„USAID oferă sprijin esențial Guvernului Republicii Moldova în identificarea soluțiilor viabile la potențialele riscuri de securitate energetică, bazându-se pe experiențele de succes din regiune”, declară reprezentanții USAID Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal