Grupul OPEC+, care este compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței, a decis miercuri să aprobe o majorare nesemnificativă a producției. Decizia pare surprinzătoare în condițiile în care președintele SUA, Joe Biden s-a deplasat recent în Arabia Saudită, unde a încercat să convingă Arabia Saudită, unul din liderii OPEC, să pompeze mai mult petrol și să ajute economia mondială, scrie Reuters.
Întruniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai altor 10 state aliate, reunite sub umbrela OPEC+, au convenit să asigure o majorare a producției cu 100.000 de barili pe zi, potrivit comunicatului de presă publicat la finalul reuniunii.
Analiștii citați de Reuters, susțin că majorarea este echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde și vine după săptămâni de speculații conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită și autorizarea vânzării unor sisteme de rachete către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piață.
„Este o majorare mică, nesemnificativă. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător”, susține directorul Eurasia Group, Raad Alkadiri.
Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât la reuniunea din iunie, alianța OPEC+ a fost de acord să majoreze producția cu 648.000 de barili pe zi în iulie și august. Înainte de această reuniune, OPEC+ a asigurat majorarea producției cu 432.000 de barili pe zi, în conformitate cu planul privind readucerea producției la nivelul la care era înainte de pandemia de COVID-19.
Anterior, SUA şi alte state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianţei OPEC+, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei pe piaţă pentru a ajuta la reducerea preţurilor, care au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina.
Delegații OPEC au răspuns însă că alianța are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a asigura majorarea, în mod semnificativ, a producției de petrol. Oficiali din Arabia Saudită au încercat să ofere mai multe asigurări, afirmând că liderul de facto al OPEC va face tot ce este necesar pentru a echilibra piața dacă va exista un deficit de aprovizionare.