Prunele moldovenești, pe piața europeană. Ministrul Agriculturii: Exportam de două ori mai mult decât cota noastră

Prunele moldovenești, pe piața europeană. Ministrul Agriculturii: Exportam de două ori mai mult decât cota noastră

Prunele moldovenești au ajuns deja și pe piața europeană, a anunțat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea. Acesta susține că anterior deciziei Comisiei Europene de dublare a cotelor, Moldova deja exporta de două mai mult decât prevedeau cotele anterioare.

„Pentru agricultorii din Moldova majorarea cotelor la exportul in UE fără taxe contează foarte mult și in deosebi cota la prune și la strugurii de masă. Acestea au fost dublate. Este un lucru extrem de benefic, pentru că noi exportam de două ori mai mult decât cota noastră, dar cu taxe. Acest fapt vine să spulbere, încă odată, ideea că producția din Republica Moldova nu poate să facă concurență celei europene. Este un mit. Pruna noastră este foarte căutată în Uniunea Europeană

Publicitate

Recent, Uniunea Europeană a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești. Astfel, au fost dublate cotele de export în UE pentru prune, mere, struguri, suc de struguri, cireșe, roșii, usturoi, fără achitarea unor taxe vamale”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Amintim că la 18 iulie curent, cotele la export în Uniunea Europeană pentru unele produse agricole moldovenești au fost majorate, o decizie în acest sens fiind aprobată de Consiliul European. Este vorba despre majorarea și chiar dublarea cotelor de export la prune, struguri, mere, suc de struguri, cireșe, roșii și usturoi.

Potrivit ultimelor date, UE rămâne principalul partener economic al R. Moldova. Astfel, în anul 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană a constituit peste 5 miliarde dolari SUA, reprezentând 49,10% din totalul schimburilor comerciale realizate de către țara noastră.

Anterior, la 30 iunie curent, Comisia de comerț internațional din Parlamentul European a adoptat în unanimitate propunerea Comisiei Europene de dublare a cotelor de export la șapte categorii de produse pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața UE. Amintim că la data de 9 iunie, Comisia Europeană a propus un regulament care să permită îmbunătățirea temporară a accesului pe piață pentru restul de șapte produse din Republica Moldova care sunt încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal