La 30 aprilie 2015 a fost aprobat de către Parlamentul Republicii Moldova Legea cu privire la locuințe(în continuare - Lege), care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 29 mai 2015, urmând să intre în vigoare după data de 29 noiembrie 2015.
Obiectul de reglementare al Legii este modificarea cadrului legal existent cu privire la asigurarea dreptului la locuințe, stabilirea condițiilor și normelor de exploatare a acestora, stabilirea modului de folosire a locuințelor în temeiul contractului de locațiune, fiind instituite în acest sens norme clare privind obiectul contractului, forma, termenul de încheiere a lui, precum şi prevederile obligatorii pe care trebuie să le cuprindă un contract de locațiune. La fel, Legea determină modul de plata pentru închirierea locuinței și pentru serviciile prestate, administrarea locuințelor și plata pentru serviciile comunale și necomunale, regulile de reconstrucție şi replanificare a locuințelor în blocurile locative, precum și asigurarea exercitării obligațiilor privind păstrarea, menținerea şi exploatarea bunurilor proprietate comună din blocul locativ, de către proprietarii locuințelor şi agenţii economici care activează în încăperile (inclusiv înglobate sau anexate) din blocul locativ.
„Se abrogă prevederile privind asigurarea cu locuințe a caselor de copii tip familie și reglementările privind locuințele de serviciu destinate necesitaților autorităților publice”.
În acest sens, odată cu intrarea în vigoare a acestei Legi, se abrogă în primul rând Codul cu privire la locuințe al R.S.S. Moldoveneşti din 1983, prevederile căruia în mare măsură sunt depășite, inclusiv se abrogă prevederile privind asigurarea cu locuințe a caselor de copii tip familie și reglementările privind locuințele de serviciu destinate necesitaților autorităților publice.
Important este că în corespundere prevederile noii Legi, după data de 29 noiembrie 2016, locuinţele neprivatizatepasibile pentru privatizare în conformitate cu Legea privatizării fondului de locuinţe trec în proprietatea unităţilor administrativ-teritorialepe teritoriul cărora sunt amplasate, cu acordarea acestora statut de locuinţe sociale,destinate persoanelor care necesită protecție socială, cu înregistrarea dreptul de proprietate a unităților administrativ-teritoriale, în registrul bunurilor imobile. Cu persoanele care locuiesc în locuințele trecute în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale se vor încheia contracte de locaţiune pe un termen de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia, fără a se ţine cont de norma suprafeței locuibile stabilit pentru locuința socială în mărime de 9 metri pătrați pentru fiecare persoană, normă aplicabilă începând cu data intrării în vigoare a Legii cu privire la locuințe.
„Locuințele neprivatizate trec în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale”.
La fel, persoanele asigurate cu locuinţe din fondul public de locuinţe până la data de 29 noiembrie 2015, în termen de un an, urmează să reîncheie contractul de locaţiune cu proprietarul locuinţei sau cu autoritatea abilitată. În acest sens, plata pentru închirierea locuinţelor din fondul public de locuinţe se va percepe reieşind din suprafaţa totală a locuinţei închiriate şi în baza tarifului pentru închirierea locuinţelor, aprobat de proprietar sau autoritatea abilitată, în temeiul metodologiei aprobate de către Guvern. Pe lângă plata pentru închirierea locuinţei din fondul public de locuinţe locatarul va fi obligat să efectueze plata pentru apa potabilă şi evacuarea apelor uzate, încălzire, alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, transportarea deşeurilor menajere solide şi lichide, ascensor şi pentru alte servicii prestate de locator sau de furnizorul de servicii comunale şi necomunale, conform facturilor prezentate.
„Autorităţile publice locale, responsabile de informarea persoanelor care locuiesc în locuinţe pasibile de privatizare”.
În final menționăm, că legea pune în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale informarea persoanelor care locuiesc în locuinţe pasibile de privatizare, dar care nu au dispus de acest drept, despre faptul că, după data de 29 noiembrie 2016, locuinţele neprivatizate vor trece în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale şi acestor locuinţe li se va atribui statutul de locuinţe sociale, astfel că folosirea locuinţelor sociale se va efectua în continuare doar în temeiul contractului de locaţiune încheiat în condiţiile acestei Legi.
În afara de aceasta, se necesită intervenția Guvernului care urmează să asigure elaborarea actelor normative, sub forma de regulamente, necesare pentru aplicarea uniformă prezentei legi, reglementări menite să acopere golul legislativ care va exista după data de 29 noiembrie 2015, dintre proprietarii de locuinţe şi cei care sunt chemaţi să le asigure confortul lor firesc.
Având în vederea complexitatea modificărilor care survin prin noua Legea cu privire la locuințe, membrii Grupului de Consultanță și Avocatură LexConsult, își propun să vină periodic, până la data intrării vigoare a Legii, cu opinii juridice privind interpretarea și aplicarea noilor reglementării, pe domenii separate.
Vitalie Enachi, avocat, membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LexConsult