
Noua Strategie Militară a Pentagonului: Statele Unite ar putea fi implicate într-un conflict militar cu Rusia ori China
Armata Statelor Unite trebuie să se reorganizeze pentru a face faţă „probabilităţii reduse, dar în creştere” a unui conflict cu Rusia sau China, care ar avea „consecinţe immense”, avertizează generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme, prezentând noua Strategie Militară a Pentagonului.
・
„Armata Statelor Unite trebuie să se organizeze pentru a fi pregătită de un război fără un termen limitat cu organizaţii teroriste precum Stat Islamic şi cu naţiuni care folosesc entităţi pentru a lupta în numele lor”, a subliniat generalul Martin Dempsey, informează site-ul DefenseOne.com citat de Mediafax.
„Viitoarele conflicte vor apărea mai rapid, vor dura mai mult şi se vor desfăşura în zone mai problematice din punct de vedere tehnic. Grupările extremiste violente reprezintă ameninţări de securitate urgente la nivel transregional”, subliniază Dempsey.
„Conflictele din lume au luat amploare, iar unele dintre avantajele comparative ale Statelor Unite au început să se erodeze în ultimii ani”, a subliniat Dempsey, principalul consilier pentru Apărare al preşedintelui Barack Obama.
„Există o probabilitate foarte mare să ne confruntăm cu conflicte de lungă durată, mai dificil de menţinut sub control. (...) În contextul acestor factori impredictibili, am putea fi nevoiţi să ne adaptăm poziţia la nivel global”, atrage atenţia generalul Martin Dempsey, menţionând „acţiunile agresive” ale Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreei de Nord.
„Rusia a demonstrat în mod repetat că nu respectă suveranitatea vecinilor şi că este dispusă spre folosirea forţei pentru a-şi atinge obiectivele. Activităţile militare ruse subminează securitatea regională atât în mod direct, cât şi prin forţe subordinate”, a explicat Dempsey, referindu-se la ingerinţele Moscovei în estul Ucrainei.
„Activităţile Chinei amplifică tensiunile în regiunea Asia-Pacific”, se arată în Strategia Militară pe anul 2015, cu referire la planurile Chinei de a suplimenta prezenţa militară regională.
Preşedinţia Rusiei a criticat noua Strategie militară a Statelor Unite, catalogând-o drept „agresivă” şi „provocatoare”, avertizând că relaţiile bilaterale riscă să fie afectate, potrivit site-ului ziarului La Repubblica.
„Noua strategie militară a Statelor Unite este agresivă şi provocatoare. În mod clar, această strategie nu va ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, pentru că demonstrează lipsă de obiectivitate faţă de Rusia”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președenției Rusiei.
„Suntem nemulţumiţi de acest document”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.
Armata Statelor Unite are un buget anual de aproximativ 600 de miliarde de dolari.