16 cazuri de fraudare a examenului de Bacalaureat, identificate de Ministerul Educației și Cercetării

16 cazuri de fraudare a examenului de Bacalaureat, identificate de Ministerul Educației și Cercetării

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a identificat 16 cazuri de fraudare a examenului de Bacalaureat. Instituția transmite că a constatat inclusiv implicarea personalului unei instituții de învățământ în fraudarea examenului.

„În pofida faptului că instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat au depus eforturi pentru o bună organizare a examenului, au fost identificați 16 candidați care au fraudat examenul de bacalaureat, fiind eliminați din examen.

Publicitate

14 dintre aceste 16 cazuri de fraudare a examenului de bacalaureat constituie folosire de fițuici, un caz - cu telefonul mobil și un caz în care testul de examen a fost rezolvat în afara sălii de examen”, se arată în comunicatul Ministerului.

Potrivit autorităților, î ceea ce privește cazul constatat după desfășurarea probelor de examen, din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. 

Astfel, cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări. O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului.

„Este regretabil să constatăm că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au înaintat demersurile corespunzătoare la Organul local de specialitate în domeniul învățământului în vederea efectuării, în regim de urgență, a unei anchete de serviciu privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în Centrul de Bacalaureat în care a fost constatat cazul menționat de fraudare a examenului. De asemenea, o sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție”, transmit reprezentanții Ministerului.

Autoritățile reiterează că unica opțiune acceptabilă și calea cea mai sigură pentru susținerea examenului național de bacalaureat este învățarea pe parcursul anilor de studii și pregătirea temeinică pentru examen.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal