„O prestație jalnică”. Cât de (ne)dezvoltat este sectorul zootehnic, prioritar în asigurarea securității alimentare a țării, și ce spun experții

„O prestație jalnică”. Cât de (ne)dezvoltat este sectorul zootehnic, prioritar în asigurarea securității alimentare a țării, și ce spun experții

Sectorul zootehnic din Republica Moldova este una dintre principalele ramuri ale complexului agroindustrial, care generează circa jumătate din costul producției agricole. Totuși, în ultimii ani, sectorul prioritar în asigurarea securității alimentare a țării înregistrează un regres. AGORA a încercat să afle ce face statul pentru a salva sectorul, cum (și dacă) își propune să-l devolte. Am aflat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmărește înființarea mai multor ferme de vite, oi și capre, precum și sporirea producției de pește autohton.

De ce a regresat sectorul zootehnic?

Odată cu trecerea la economia de piață, în jurul anilor 1990, acest sector a suferit schimbări esențiale. Efectivul de animale în această perioadă s-a micșorat, în unele cazuri de 1,6, iar în altele - chiar de peste patru ori. Asta a dus la diminuarea volumului de producție a cărnii de 4,5 ori, iar producția de ouă și lapte s-a înjumătățit.

AGORA a expediat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare o solicitare în care ne-am interesat de cauzele acestui fenomen și de soluțiile pe care le pregătește

În răspunsul expediat, MAIA a enumerat câteva cauze ale prăbușirii cifrelor din sector. Bunăoară, a fost oprită renovarea fermelor pentru creșterea și întreținerea animalelor, s-au stopat și relațiile economice între întreprinderile complexului agroindustrial, s-a redus esențial producerea nutrețurilor calitative, dar s-a majorat prețul utilajului necesar pentru fabricarea produselor de origine animală.

Conform statului, în prezent dezvoltarea sectorului zootehnic este condiționată de mai multe probleme și anume:

  • micșorarea șeptelului de animale și a productivității;
  • reducerea suprafețelor de pășuni și pajiști în țară, majorarea prețului la furaje ca urmare a schimbărilor climaterice;
  • prețurile reduse la produsele animaliere pe piața internă și externă este una dintre constrângerile de bază în calea dezvoltării sectorului;
  • situația financiară dificilă a sectorului zootehnic provocată de prețurile înalte energie electrică, utilaj, materiale etc., care sunt necesare pentru producerea producției zootehnice și lipsa surselor circulante;
  • piețele angro slab dezvoltate, care limitează posibilitățile producătorilor de a-și comercializa producția produsă;
  • lipsa piețelor stabile externe (țările UE și CSI).

Războiul din Ucraina mișcă sectorul?

De aceeași părere este și expertul economic Viorel Chivriga, care spune că sectorul zootehnic înregistrează mai mult regrese decât pași spre dezvoltare.

„Dacă vorbim de sectorul animalier, același efectiv de animale, numărul bovinelor a scăzut comparativ cu anul 1982 practic de 12 ori. Există un progres mai mic la familiile de albine. Aici se vede o fortificare a subsectorului datorită faptului că este ieșire la piața internațională, inclusiv la piața UE și interesul tinerilor antreprenori, în rest e regres-regres”, a afirmat Chivriga.

Totuși, Viorel Chivriga susține că războiul din regiune are urmări pozitive asupra sectorului zootehnic de la noi.

 „Multe produse din import practic nu mai intră în Republica Moldova, inclusiv din Ucraina, care erau net mai competitive decât produsele locale. Pe segmentul acesta a avut loc o curățare și o echilibrare a produselor privind accesul pe piață a produselor autohtone”, explică expertul.

Printre problemele evidențiate de expertul economic sunt accesul pe piața externă, unde produsele noastre nu sunt competitive.

„Poate productivitatea e mai mare acum în agricultură, poate se schimbă interiorul, dar noi nu suntem așa de competitivi ca să spunem că putem intra pe orice piață. E vorba de costuri de producere, e vorba despre certificare și competitivitatea este la pământ”, spune acesta.

Fermierii de la noi se confruntă și cu aprovizionarea sectorului cu nutrețuri. Suprafața culturilor este una foarte mică, în jur de 7-8% din toată suprafața culturilor agricole, ceea ce este foarte puțin. 

Sectorul zootehnic, unul dintre cele mai complicate și vulnerabile

Directorul Institutului științifico-practic de biotehnologii în zootehnie și medicină veterinară (IZMV), Oleg Mașner, este de părere că problema apare în capacitatea financiara a porducătorilor, care este relativ mică.

„Mai ales posibilitatea de a accesa credite, depunerea în gaj sau asigurarea gajului pentru credit. Depinde desigur de capacitățile financiare ale celui care dorește. În paralel, trebuie să nu uităm de vulnerabilitatea sectorului, privind baza furajeră, legată de secete și de calamitățile naturale, toate acestea lasă o amprentă serioasă. În ceea ce ține de ovine, caprine, unii crescător se confruntă cu problema lipsei sau insuficienței de pășune”, afirmă Oleg Mașner.

Sectorul zootehnic este unul dintre cele mai complicate și vulnerabile, deoarece la animale se formează reflexe condiționate. Încălcate, acestea pot duce la scăderea productivității.

„Vacile trebuie mulse de trei ori pe zi, indiferent că e sâmbătă sau duminică, și de respectat regimul zilnic. Este un mecanism biologic care se formează prin reflexe, dacă mulgi la ora șase și dai hrana la ora șapte, atunci trebuie să respecți acest regim și în celelalte zile. Că la animale se formează reflexe condiționate”, afirmă Mașner.

Potrivit lui, productivitatea poate fi redusă într-o zi, dar de restabilit este nevoie de cel puțin cinci - șapte zile.

În ultima perioadă, sectorul zootehnic a devenit unul prioritar în asigurarea securității alimentare a țării

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Sergiu Gherciu, susține că Guvernul împreună cu Ministerul Agriculturii își concentrează puterile și cunoștințele ca să revitalizeze acest sector, pentru că el necesită „o atenție și o investiție sporită”.

„Aici componenta de tehnologii informaționale în procesul de creștere a animalelor și producerea produselor lactate și alte produse derivate este extrem de importantă. Utilizarea tehnologiilor informaționale în domeniul zootehniei va reduce anumite costuri și va aduce productivitate mai mare pe anumite componente ale acestui proces”, afirmă Gherciu.

Astfel, se urmărește asigurarea creșterii productivității animalelor și a produselor animaliere, sporirea eficacității și calității producției zootehnice și crearea condițiilor de adaptare a producătorilor către piață.

Autoritățile susțin că se dorește reglarea politicii de import și stimularea exportului de produse animaliere și protejarea producătorului autohton de importul abuziv.

Expertul economic Viorel Chivriga este de părere că sunt două direcții în care ar trebui să se reeșaloneze întregul sector: ferme mici, productive, orientate și pe piața externă și unele companii mai mari care să fie furnizoare de material productiv pentru cei mici.

„Dacă timp de 30 de ani s-a permis ca efectivul de animale să scadă la pământ, aici este vorba despre o prestație jalnică. Autoritățile trebuie să fie cele care fie nu se amestecă și nu pun piedici, fie vin cu soluții salvatoare în ceea ce privește intrarea pe piața internă”, a punctat Viorel Chivriga. 

(In)eficiența asociațiilor din sectorul zootehnic

O problemă identificată în sector ar fi lipsa dorinței de dezvoltare a agenților economici. Directorul IZMV este de părere că aceștia ar trebui să fie mai receptivi pentru cunoștințe și tehnologii noi.

„Aici un rol îl joacă asociațiile de producători, care trebuie să fie fortificate și să treacă la o altă abordarea, să fie promotorii pentru tehnologii noi și toate chestiunile de negocieri cu autoritățile. Ei trebuie să fie cei care apără interesele mai insistent”, afirmă Oleg Mașner.

Potrivit lui, când producătorii sau fermierii o să simtă susținerea de care au nevoie, doar atunci „o să vină cu inima deschisă în asociația respectivă”.

„Până atunci, eficiență în asociații nu o să fie. Ele trebuie să dea posibilitatea ca producătorii să simtă folosul lor, atunci o să vrea să se asocieze și să lucreze în comun pentru a avea producție multă, calitate și sunt șanse și pentru piețe”, punctează Mașner.

Astfel, directorul Institutului afirmă că în acest sector apare necesitatea unor noi abordări privind crearea bazei furajere, asigurarea stabilității, implementarea de noi tehnologii ce țin de baza furajeră stabilă pe parcursul întregului an.

„Nu aș spune că este o dezvoltare masivă, avem și ferme moderne și ultramoderne, dar acestea sunt destul de puține. Aici trebuie de pus accentul pe dezvoltarea unor ferme medii, care să fie și tehnologizate”, conchide Mașner.

Înființarea a noi ferme, printre soluțiile autorităților 

Ministerul Agriculturii a elaborat Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023 – 2030, care prevede elaborarea Programului Național de Dezvoltare a Sectorului Zootehnic. Acesta va facilita dezvoltarea sectorului zootehnic, a subsectorului de lapte și carne de bovine, de producere a cărnii și a ouălor, de creștere a ovinelor și caprinelor, de acvacultură, precum și de conservare a resurselor genetice animale.

Prin urmare, până în 2030 se urmărește înființarea a 100 de ferme noi de producere a laptelui, cu un efectiv de câte 100 capete de vaci mulgătoare per exploatație. Autoritățile se așteaptă ca productivitatea medie să fie 8 mii kg/cap/lactație.

Totodată, vor fi create 50 ferme de creștere a bovinelor de rase specializate pentru producția de carne, cu un efectiv de 200 capete de vaci reproducătoare per exploatație (efectiv total 10 mii capete).

În ceea ce privește ramura creșterii oilor și caprelor, se dorește: 

  • înființarea a 200 de ferme de creștere a ovinelor pentru lapte, cu un efectiv de 500 de capete per exploatație (efectiv total 100 de mii capete),
  • 100 ferme de creștere a ovinelor pentru carne, cu un efectiv de 1.000 de capete per exploatație (efectiv total 100 de mii capete),
  • 250 ferme de creștere a caprelor, cu un efectiv de 200 capete per exploatație (efectiv total 50 mii capete),

Totodată, se urmărește și creșterea producției de pește autohton de la 13,8 mii de tone până la 25 mii tone. În prezent, consumul de pește autohton per cap de locuitor este de 11,3 kg. Astfel, un alt obiectiv al autorităților este să fie conformat normelor fiziologice, până la 14 kg de consum per cap de locuitor.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Unde au dispărut vacile de altădată?  În ultimii 40 de ani, șeptelul de bovine mulgătoare din țară s-a redus de 6 ori. Ce spun fermierii și cu ce soluții vin autoritățile (INFOGRAFIC/HARTĂ)

Unde au dispărut vacile de altădată? În ultimii 40 de ani, șeptelul de bovine mulgătoare din țară s-a redus de 6 ori. Ce spun fermierii și cu ce soluții vin autoritățile (INFOGRAFIC/HARTĂ)

„Cu așa un potențial, dacă vom ajunge să nu avem ce mânca, atunci merităm această situație”. Experți în agricultură, despre suficiența roadei din acest an

„Cu așa un potențial, dacă vom ajunge să nu avem ce mânca, atunci merităm această situație”. Experți în agricultură, despre suficiența roadei din acest an

EDITORIAL | Cât de informați suntem despre produsele pe care le cumpărăm?

EDITORIAL | Cât de informați suntem despre produsele pe care le cumpărăm?

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.