Stocurile de gaze a țărilor europene, aproape pline. Costurile sunt de aproape 10 ori mai mari

Stocurile de gaze a țărilor europene, aproape pline. Costurile sunt de aproape 10 ori mai mari

Ţările europene sunt pe cale să atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul acestei ierni, însă costul de refacere a stocurilor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decât media istorică de umplere a rezervoarelor pentru iarnă, scrie mediafax.ro. 

Marţi, depozitele de stocare a gazelor din Europa erau pline în proporţie de 70,54%, depăşind media pe 5 ani de 70,32%, potrivit datelor publicate joi de Gas Infrastructure Europe (GIE). De asemenea, nivelurile nu erau departe de media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%.

Uniunea Europeană are ca obiectiv umplerea depozitelor până la 80% din capacitate până la 1 noiembrie, pentru a asigura un tampon pentru lunile de iarnă cu cerere maximă. UE a stabilit, de asemenea, obiective intermediare pentru fiecare ţară pentru fiecare lună. Germania, cea mai afectată de reducerea fluxurilor de gaz din Rusia, şi-a stabilit un obiectiv mai ridicat şi îşi propune să asigure 95% până în noiembrie.

Publicitate

UE a importat 21,36 milioane de tone de GNL în prima jumătate a anului 2022, în creştere de la 8,21 milioane de tone în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ICIS. În luna iunie, pentru prima dată în istorie, GNL din SUA a contribuit la aprovizionarea cu gaze a Europei mai mult decât gazul de gazoduct din Rusia.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este pe cale să atingă ţinta, analiştii au avertizat că dependenţa Europei de gazul rusesc este departe de a se fi încheiat: „Europa rămâne dependentă de două lucruri: cât de rece va fi iarna şi cum vor evolua fluxurile ruseşti în primăvară. Incertitudinea cu privire la ambele va menţine probabil preţurile susţinute, chiar dacă stocurile vor continua să crească în următoarele luni”, a declarat Giovanni Staunovo, analist de petrol la UBS.

Analiştii şi experţii industriali au avertizat că umplerea depozitelor de gaze la nivelurile ţintă ar fi imposibilă dacă Rusia întrerupe total livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania.

Preţul contractului olandez de gaze TTF pe o lună întâi, de referinţă pentru Europa, aproape că s-a triplat de la începutul anului, din cauza încetinirii livrărilor de gaze ruseşti prin Nord Stream 1 şi a unei pieţe globale restrânse. Acest lucru face ca achiziţionarea de gaze cu ridicata să fie o întreprindere costisitoare.

„Ipotetic, înlocuirea fluxului North Stream 1 pe parcursul acestei ierni, pe baza preţului viitor al TTF pentru sezonul de iarnă, ar costa Europa peste 50 de miliarde de euro, de aproximativ 10 ori mai mult decât ar fi fost în mod istoric", a declarat Callum Macpherson, şeful departamentului de mărfuri de la Investec.

Mandel, de la Aurora, a estimat că costul total al gazelor injectate în depozitele UE de la introducerea obiectivelor în iunie este de aproximativ 19,8 miliarde de euro, presupunând că toate gazele injectate în depozite au fost şi vor fi achiziţionate la preţuri spot la hub-ul olandez TTF. El a estimat că este nevoie acum de încă 35,5 miliarde de euro pentru a umple depozitele UE până la atingerea obiectivelor, ceea ce duce totalul la peste 55 de miliarde de euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal