Deși Guvernul se pregătea să ia o decizie privind instituirea Stării de urgență în legătură cu seceta din ultima perioadă, o astfel de hotărâre nu a fost luată la ultima ședință a miniștrilor. Șefa Executivului, Natalia Gavrilița susținte că o astfel de decizie se ia automat în conformitate cu prevederile Legii Apelor. Iar ploile din ultima perioadă ar fi atenuat parțial din problemă, care acum este reevaluată. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ediţie specială” la Radio Moldova.
„Este un pic de confuzie în spațiul public. Este vorba despre declanșarea Stării de urgență de secetă. Nu vorbim de stare de urgență în mediu sau agricultură. Este o prevedere din Legea apelor. Există diferite coduri de alertă și în contextul secetei avem Cod Portocaliu sau Roșu la anumite surse de ape. Mecanismele deja sunt prevăzute în Legea apelor.
Acum ne-am bucurat că am avut ploi și suntem în reevaluarea acestei decizii pentru că ea nu a fost luată formal. Ea se aplică automat conform Legii apelor și doar aveam anumite planuri să facem niște instrucțiuni mai clare pentru autoritățile locale, să luăm decizii pentru accesul agricultorilor la resursele de apă ca să fie mai simplu”, a spus Natalia Gavrilița.
Șefa Guvernului a punctat că la sedința Comisiei Situații Excepționale care este planificată pentru urmează să fie aprobat un proces mai simplificat de acces la resursele de ape într-un mod responsabil și care nu ar duce la seacarea râurilor.
AGORA amintește că meteorologii au emis în mod repetat alerte privind secetă hidrologică, ultima fiind prelungită până la 5 august. Oamenii au fost îndemnați să consume rațional apa.
Iar fermierii spun că suprafețe mari de culturi agricole au fost compromise din cauza lipsei de precipitații. Aceștia au cerut ajutorul Guvernului și au adresat o scrisoare deschisă Nataliei gavrilița.
Iar Asociația Forța Fermierilor a cerut introducerea stării de urgență în agricultură, din cauza condițiilor climaterice extreme care afectează această ramură a economiei. Președintele asociației, Alexandru Slusari susține că seceta catastrofală poate falimenta mii de fermieri mici și mijlocii din zonele rurale.
Vezi și aceste știri

Avertizarea de secetă hidrologică, prelungită până la 5 august. Precizările Serviciului Hidrometeorologic de Stat

Maia Sandu, la discuții cu membrii Asociației Investitorilor Străini. Au abordat subiecte precum criza energetică, seceta și inflația

Forța Fermierilor solicită introducerea stării de urgență în agricultură. Slusari: Seceta catastrofală poate falimenta mii de fermieri

Avertizări hidrologice: A fost emis Cod Portocaliu și Cod Galben de secetă

Ministerul Agriculturii cheamă Ambasada Rusiei la discuții, în urma embargoului impus la produsele agricole
