Alertele cu bombă vin din Belarus și Rusia. Natalia Gavrilița: Nu știm dacă cei care stau în spate sunt în aceste țări

Alertele cu bombă vin din Belarus și Rusia. Natalia Gavrilița: Nu știm dacă cei care stau în spate sunt în aceste țări

Belarus și Rusia sunt țările din care sunt expediate alertele din ultima perioadă precum că mai multe instituții importante din țară și capitală ar fi minate. Declarația a fost făcută de Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Ediție specială” la Radio Moldova.De altă parte, autoritățile de la Chișinău verifică dacă autorii s-ar afla anume în aceste țării. Iată ce măsuri de răspuns se întreprind în Moldova.

„Alertele vin din extern și sunt greu de urmărit. Știm că sunt surse în Belarus, Rusia și lucrăm cu aceste state ca să identificăm persoanele, dar în mediul online este foarte greu de urmărit până la capăt. Mai ales comanditarii - este foarte ușor să fie ajustate tacticile. Nici nu știu dacă cei care stau în spate sunt în aceste țări pe care le-am numit pentru că acolo este adresa computerului, dar aceste date pot fi manipulate”, a spus Natalia Gavrilița.

Drept răspuns la valul de alerte, autoritățile de la Chișinău încearcă să introducă măsuri de protecție mai mari așa încât în situații similare să se evite evacuarea oamenilor din clădirile sub alertă.

Publicitate

„E o perioadă de tranziție când trebuie să schimbi anumite legi care se aplică, să instruiești oamenii. Dar e clar că aceste alerte sunt menite să ne scadă vigilența, să ne țină ocupați, să ne testeze reacția. Îndemn să rămânem calmi și solidari”, a punctat prim-ministra.

Menționăm că pe parcursul lunii iulie au fost înregistrate peste 100 de alerte false cu bombă. Autorii au vizat instituții de stat dar și centre comerciale, precum și Aeroportul Internațional Chișinău.

Anterior, în cadrul emisiunii „DESCIFRAT”, prorectorul UTM, Dinu Țurcanu, a spus că o posibilitate de a stopa aceste alerte false ar fi sistarea tuturor conexiunilor de internet, dar profesorul precizează că în secolul tehnologiilor asta nu ar fi o alternativă viabilă.

Iar în cadrul unui interviu pentru AGORA, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a spus că alertele cu bombă din ultima perioadă, sunt niște acțiuni care au drept scop destabilizarea situației în Republica Moldova.

De partea cealaltă, poliția a anunțat că procedurile de intervenție în cazul alertelor cu bombă urmează a fi simplificate.

Amintim că Procuratura spune că suspecții sunt dirijați din afara țării pentru a destabiliza situația din țară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal