
DESCIFRAT | 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern (VIDEO)
Trăim timpuri în care tehnologii informaționale progresează cu pași alerți, iar dezvoltarea digitală se strecoară inevitabil în toate domeniile de activitate. Apar noi instrumente menite să simplifice procese, să ofere comoditate și să economisească timp și bani. Așa sau altfel, autoritățile centrale ale R. Moldova, după modelul altor țări avansate pe domeniul digitalizării, cum ar fi Estonia, și-au propus să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor prin modernizarea serviciilor publice electronice. Le-a reușit sau ba și ce planuri așteaptă să fie puse în practică? Discutăm azi la DESCIFRAT cu Olga Tumuruc - Directoarea Agenției de Guvernare Electronică.
・
În anul 2010, Guvernul a lansat procesul de e-Transformare a guvernării. În stat apar instituții care gândesc și aplică strategii de utilizare intensă a tehnologiilor informaționale: vorbim inițial de Centrul de Guvernare Electronică, iar din 2018 - de Agenția de Guvernare Electronică. Mai mult, din august 2021, în echipa Cabinetului de Miniștri apare mai nou funcția de Vicepremier pentru Digitalizare.
Inițiativa ambițioasă a parcurs aproape 12 ani, iar 2022 se propune a fi anul în care în satele din Moldova populația poate să acceseze servicii publice fără să iasă din localitate. Anul în care pașaportul nou întocmit poate fi livrat până la domiciliu sau chiar în străinătate. Anul în care poți să devii student la universitate împuternicind o altă persoană să desfășoare înscrierea.
Mai multe detalii în această ediției a emisiunii.