La finele anului 2021, obligațiile fiscale datorate la bugetul public național înscrise în evidența specială au însumat 12,9 mld. lei. Din suma totală de 12,9 mld. lei, 8,5 mld. lei reprezintă obligațiile fiscale ale circa 2900 contribuabili, aflați în procedura de insolvabilitate, procedura falimentului sau procedura simplificată a falimentului.
În contextul auditului s-a constatat că Serviciul Fiscal de Stat (SFS) nu a respectat prevederile Codului Fiscal la stingerea unor obligațiilor fiscale din evidența de bază și trecerea lor în evidența specială, precum și nu în toate cazurile a dat dovadă de responsabilitate privind asigurarea unui management eficient și rezultativ în vederea recuperării creanțelor bugetare de la unii contribuabili insolvabili. Verificările de audit atestă neconformități de deferit gen admise de SFS în valoare totală de peste 100 mil. lei.
În perioada auditată restanțele curente ale contribuabililor insolvabili au avut o tendință de majorare, iar la finele anului 2021 a constituit 206 mil. lei. În ultimii doi ani aceste datorii au crescut cu circa 60 mil. lei, fiind necesare soluții și instrumente pentru a stopa acest fenomen.
În final, în baza constatărilor auditului public extern s-a conchis că în perioada auditată SFS a dispus de un sistem parțial funcțional din punct de vedere al conformității, care urmează a fi îmbunătățit la aspectele menționate în raportul de audit.
Totodată, raportul Curții de Conturi constată și o creștere a restanțelor contribuabililor. Astfel, la bugetul public național suma restanței, în anul 2020 s-a majorat cu 31%, comparativ cu anul 2019, iar în anul 2021 s-a înregistrat o creștere de 30,3% comparativ cu anul 2020. În același timp, la bugetul de stat restanțele agenților economici s-au majorat în anul 2020 cu 21,6 % iar în anul 2021 cu 61,0%, față de perioada anterioară.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.