Oamenii AGORA. Cătălina Grițco, jurnalista care descoperă istoriile moldovenilor reveniți acasă

Oamenii AGORA. Cătălina Grițco, jurnalista care descoperă istoriile moldovenilor reveniți acasă

Șșșș...vorbim în șoaptă. Ai ajuns în culisele AGORA, aici unde, la o pauză de cafea, îți povestim despre ce se mai întâmplă la noi prin redacție și, mai ales, cine sunt oamenii care îți aduc știrile, în fiecare zi. Eroina de azi este Cătălina Grițco, care face parte din familia AGORA de mai bine de jumătate de an. În acest timp, multe din articolele sale au reușit să aducă impact în comunitatea noastră de cititori, iar proiectul al cărei autoare este, „Moldova, I am Back”, a devenit un produs unic pe piața media din Republica Moldova. 

Venirea la AGORA

Cătălina a absolvit facultatea de Jurnalism acum 10 ani și încă de la universitate a lucrat în domeniu. La început a fost redactoră de știri, apoi a făcut investigații, iar, la un moment dat, a decis să se lanseze și în comunicare, devenind copywriter la o companie internațională.

„Eu eram cititor AGORA și era o sursă de informare pe care eu o credeam de încredere. Fosta mea colegă de facultate lucrează aici, Irina Harea. Știam despre ei, urmăream ce fac ei și am văzut un anunț că ei caută jurnaliști. (...) Pentru că îmi doream să fac ceva nou am propus să facem „Moldova, I am back”, să vedem dacă proiectul o să aibă impact și eu mă bucur că el chiar îl are”, spune Cătălina. 

Moldova, I am back!

În materialele „Moldova, I am back” îi cunoaștem pe moldovenii care au revenit acasă după ani buni petrecuți în străinătate. Aici, aceștia au întemeiat afaceri, reușind să aducă schimbare în comunitățile din care fac parte. 

„Eu cunosc tare multă lume care a revenit și care încearcă să facă ceva aici și într-adevăr să aibă un impact social destul de mare. M-am gândit cum ar fi să povestesc eu despre ei. Fiindcă toți povestesc despre cei care pleacă, se întreabă cine o să rămână, „cine ultimul stinge lumina”, eu am spus că este și o altă parte a medaliei, despre care nu se vorbește. Oamenii fac bani în afara țării, vin acasă și investesc, deschid pensiuni, dezvoltă afaceri, fac vinării, fabrici de brânzeturi. Ei acumulează experiență în afară, apoi vin acasă și construiesc locuri de muncă, au istorii de multe ori foarte dureroase, dar care pot să îi motiveze și pe alții să revină”.

Cătălina povestește că o astfel de experiență au trăit-o și oamenii săi apropiați, care au ales să revină acasă. 

„Eu cumva întotdeauna eram tare supărată că soțul meu, fiind plecat în România, făcând studiile acolo, având posibilitatea să facă cariera acolo s-a întors acasă și pe parcurs noi am avut mai multe posibilități ca să plecăm și toată lumea ne spunea că „sunteți proști că ați rămas, că nu v-ați dus”. Taică-meu a fost plecat foarte mulți ani. Aproape 15 ani s-a aflat în Italia și deja avea casă acolo, afacere, dar a decis să se întoarcă. Prietenii meu apropiați au făcut universități prestigioase prin Franța și alte țări, dar au revenit acasă și lucrează aici. Și toată lumea le spunea că nu e o idee bună să te întorci. Eu am vrut cumva să combat mitul acesta, stereotipul că pleacă cei mai buni, că nu rămâne nimeni acasă, că moldovenii nu se întorc”, spune Cătălina. 

„Eu încerc fiecare ediție să o fac cât mai diferită, fiecare protagonist să fie din domenii absolut diferite. La început, mie îmi era destul de complicat, dar primele ediții aveam și emoții și mă întrebam următoarea săptămână pe cine o să filmez, dar dacă nimeni nu o să accepte. Fiindcă, la început, oamenii încă nu știau despre ce este vorba și nu erau foarte deschiși, dar acum mă bucură că mă găsesc oamenii pe Facebook și pe Instagram și îmi scriu”.

Proiectul „Moldova, I am back” a fost lansat cu puțin timp înainte de începerea războiului din Ucraina, motiv pentru care o perioadă a fost pus pe pauză. 

„Am filmat în prealabil mai multe ediții, erau vreo cinci ediții filmate, noi reușisem să postăm două și a început războiul și toată lumea, evident, nu se mai uita la „Moldova, I am back!”, toți erau gata să-și facă valizele și să plece și cumva eram demoralizată. Dar, până la urmă, deja pe 8 martie am publicat un nou episod, înțelegeam că va dura și noi nu putem să ne fierbem doar în știrile despre război”.

Astăzi, proiectul „Moldova, I am back” numără deja 16 ediții.  

Soarta jurnalismului online

Cine a citit vreodată un material scris de Cătălina, știe cât bine documentat este fiecare articol. Experiența acumulată pe vremea în care făcea investigații a făcut-o să fie extrem de atentă la detalii, motiv pentru care în spatele fiecărei afirmații stă o sursă. Așa se face că pentru a închega un longread și a primi răspuns la toate întrebările e nevoie uneori de săptămâni întregi. 

„Nu pot să spun că am subiecte la care îmi este complicat să lucrez, mie îmi este complicat să lucrez cu instituțiile de stat, unde este birocrația asta, unde eu depind tare mult de o structură de stat importantă pentru articolul pe care îl fac. (...) În ultima perioadă devine foarte greu să lucrezi cu oamenii pentru că ei susțin că părerea lor cel mai mult contează, iar tu vrei să-ți faci munca cât mai echidistant”.

„Oamenii vor să vadă știri foarte scurte, informație tare bine structurată și dacă e să citească un longread atunci unul care într-adevăr să aibă impact. Cumva să intereseze sau să fie un subiect actual. Noi întotdeauna o să avem un public care o să citească articolele de autor, oameni care așteaptă să citească longread-uri”, crede Cătălina. 

Top 3 articole recomandate de Cătălina Grițco

Mai jos vă prezentăm trei longread-uri recomandate de colega noastră. 

1. Dotat cu tehnică în valoare de milioane de lei, iar în bănci - 50 de elevi în loc de 500. Controversele Colegiului de Inginerie de la Strășeni și reacția conducerii (VIDEO)

Oricine ar intra pe ușa Colegiului de Inginerie din orașul Strășeni, ar vedea că acesta are un potențial imens. Instituția este dotată cu tehnică de ultimă generație în domeniul ingineriei, dispune de condiții moderne, săli de clasă extrem de bine dotate, iar unul dintre cele mai mari avantaje este și amplasarea acestuia în Zona Economică Liberă „Bălți”. Cu toate acestea, colegiul rămâne anonim, iar în pofida investițiilor care se ridică la milioane de lei, instituția numără în prezent doar aproape 50 de elevi. 

2. „Spun înjurături, dar nu știu ce înseamnă „pu**” sau „pi***” pentru că ei au „cocoșei” și „păsărici”. Despre importanța educației sexuale în școli (LONGREAD, ANIMAȚIE)

În Republica Moldova, 27 dintr-o mie de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au devenit mame în 2020. Un alt studiu susține că șase din o sută de copii născuți în țara noastră provin de la mame adolescente. Cu toate acestea, subiectul educației sexuale în școli rămâne a fi unul tabu și prea puțin discutat în public. În țara noastră, educația sexuală nu este o disciplină școlară obligatorie, particularități din domeniul educației sexuale sunt predate în cadrul orelor de biologie, de educație civică sau în timpul disciplinelor opționale. AGORA a discutat despre importanța unei asemenea discipline cu doi profesori, un preot, o ginecologă, o psihologă și o elevă de liceu. În toată această ecuație, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a rămas tăcut solicitărilor noastre de informație, conținute într-un document expediat încă pe 6 iunie. 

3. „Orașul meu cu umeri albi de piatră” și viitor cu suburbii de lux. Cum se înscriu trei proiecte intrate în gura lumii în peisajul urban al capitalei

În ultimul deceniu, Chișinăul se dezvoltă cu pași rapizi. Doar în anul 2016, în proces de construcție erau 216 case multietajate. Blocurile noi de locuit sunt construite, cu precădere, în sectoarele existente ale capitalei, în special în zonele supraaglomerate, generând și mai mult haos. În ultima perioadă există însă tendința de a extinde cât mai mult hotarele capitalei. Noi cartiere, care promit a fi europene, își fac loc pe piața imobiliară și garantează potențialilor locuitori condiții de viață ca în Cluj sau sate din Germania.

Susține jurnaliștii AGORA!

AGORA vrea să facă în continuare jurnalism independent, transparent, relevant și să ofere conținut gratuit pentru toată lumea! Acest lucru ne reușește inclusiv datorită cititorilor noștri, care aleg să ne finanțeze cumpărând un abonament de Susținător, Fan sau Ambasador. Fiecare dintre ele vă aduce beneficii și contribuie mult la creșterea capacității redacției!

Ia-ți și tu un abonament!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Oamenii AGORA. Mihai Caragacean, jurnalistul care aduce lumina

Oamenii AGORA. Mihai Caragacean, jurnalistul care aduce lumina

Oamenii AGORA. Ana Baciu, jurnalista din noua generație

Oamenii AGORA. Ana Baciu, jurnalista din noua generație

Oamenii AGORA. Ilinca Fiodorov, jurnalista care scrie romane polițiste

Oamenii AGORA. Ilinca Fiodorov, jurnalista care scrie romane polițiste

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cum arată cererea, prin care cetățenii vor solicita compensații pentru achitarea facturii la energie și ce date trebuie introduse (DOC)
 • 2
  Președinția reacționează la înregistrarea video în care ar apărea șefa statului, Maia Sandu: „O manipulare de tip deepfake”
 • 3
  Premierul României: Putem să dăm Republicii Moldova până la cinci milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
 • 4
  Ucraina raportează noi succese pe frontul de sud. Trupele Kievului au înaintat zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru (HARTĂ)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.