*Acest material este sponsorizat

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ
TORECO

Instituțiile de învățământ reprezintă mediul în care copiii se dezvoltă, învață și dobândesc cunoștințe noi, dar și locul unde pot contacta foarte ușor anumite boli transmisibile. Cei mici petrec foarte mult timp în aceste unități și interacționează cu multe persoane, astfel că sunt expuși la diferite categorii de afecțiuni, ca de exemplu gripă, viroze sau varicelă și rujeolă, bolile copilăriei. Din acest motiv, este esențial să fie respectate anumite reguli de igienă în școli.

Cum să-i înveți pe cei mici să aibă grija de igiena lor

Ca părinte, nu poți controla foarte riguros respectarea regulilor de igienă în școli, însă le poți prezenta copiilor câteva noțiuni fundamentale de igienă. Rutina de îngrijire personală se învață de la cea mai fragedă vârstă, iar micuții nu trebuie să o vadă ca pe o corvoadă, ci trebuie să înțeleagă că este un lucru absolut necesar pentru siguranță și sănătate.

Iată ce poți face în acest sens:

 • Explică-le care este riscul îmbolnăvirii
 • Spune-le în ce situații e obligatoriu să se spele pe mâini (după ce folosesc toaleta, înainte de a mânca, după ce strănută sau se joacă, etc.)
 • Arată-le cum trebuie să se spele corect pe mâini cu apă și săpun

 

 • Îndrumă-i să nu-și șteargă mâinile sau nasul de haine și să folosească batiste nazale
 • Fă-i să înțeleagă că trebuie să-și pună mâna la gură când strănută sau tușesc pentru a preveni răspândirea bacteriilor
 • Învață-i să nu folosească anumite lucruri la comun cu alți copii, ca de exemplu sticla de apă, paharul, tacâmurile, hainele
 • Arată-le cum trebuie să folosească toaleta, cum să se șteargă cu hârtia igienică și cum să prevină contaminarea cu bacterii sau paraziți

Igienizarea zilnică a școlii

Odată cu apariția pandemiei de coronavirus s-a pus tot mai mult accent pe curățenia din anumite spații și vorbim aici, de exemplu, despre igiena în spitale sau igiena în saloanele de frumusețe. Ei bine, instituțiile de învățământ sunt și ele locuri frecventate de foarte multe persoane și unde este absolut necesar să fie abordate anumite reguli de efectuare a curățeniei.

Personalul administrativ trebuie să igienizeze cu maximă seriozitate spațiile în care elevii își desfășoară activitatea. Mai exact, la fiecare schimb de tură e important să se igienizeze clasele, de la podele și până la bănci și catedră, cu dezinfectanți profesionali, mai puțin parfumați pentru a nu provoca alergie copiilor. În fiecare zi trebuie dezinfectate și calculatoarele din școli sau alte suprafețe și obiecte folosite de către elevi deoarece pot reprezenta un focar de bacterii și microbi, iar riscul îmbolnăvirii este unul uriaș.

Dezinfectanți pentru mâini și picioare la intrare în școală

O bună igienă a mâinilor reduce răspândirea microbilor și infecțiilor, precum și incidența absenteismului. Una dintre cele mai importante reguli de igienă în școli este spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea temeinică a acestora pentru păstrarea sănătății. Mâinile au un rol foarte important în ceea ce privește răspândirea microorganismelor și bolilor, peste 80% din bolile infecțioase fiind transmise prin intermediul lor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe lângă utilizarea dezinfectanților pentru mâini este necesară și instalarea unor covorașe dezinfectante la intrarea în școli. Acestea au rolul de a ține la distanță virusurile și microbii și asigură o igienizare profesională a spațiilor, dar și o curățenie de lungă durată. În plus, acestea îmbină designul plăcut cu utilitatea și calitatea.

Folosirea toaletelor

Băile sunt frecventate în fiecare zi de zeci sau chiar sute de ori, așa că e necesar să se respecte anumite norme de igienă în grupurile sanitare. Aici există un risc crescut de dezvoltare a microbilor, virusurilor și bacteriilor, din acest motiv trebuie curățate și dezinfectate de mai multe ori pe zi. Personalul administrativ trebuie să igienizeze toaletele și lavoarele folosind produse de înaltă calitate, însă e necesar să acorde atenție și podelelor, mânerelor de la uși sau robinetelor.

În grupurile sanitare din școli trebuie să existe dispensere profesionale pentru hârtie igienică, prosoape de hârtie, săpun sau chiar acoperitoare pentru colacul vasului de toaletă. Consumabilele de hârtie sunt esențiale pentru a preveni răspândirea germenilor și a le asigura elevilor condiții foarte bune de igienă. Pe lângă aceste dotări, în băi trebuie să existe și coșuri de gunoi prevăzute cu capac pentru aruncarea hârtiilor utilizate.

Produse recomandate pentru igienizarea școlilor

Una dintre numeroasele reguli de igienă în școli vizează și utilizarea unor produse de curățenie profesionale. Astfel, sunt recomandate cărucioare de curățenie care să-i permită personalului responsabil să aibă în permanență la îndemână toate soluțiile și instrumentele necesare pentru igienizare diferitelor spații din unitățile de învățământ.

Detergenții profesionali necesari pentru diferite suprafețe (sticlă, ceramică, PVC, lemn, plastic, etc.) sunt indispensabili în școli, la fel și produsele dezinfectante. Mătura, fărașul, mopul și găleata sunt esențiale pentru curățarea pardoselilor, sacii de gunoi și recipientele pentru colectarea gunoiului în siguranță, iar lavetele, prosoapele din hârtie și soluțiile speciale sunt indicate pentru ștergerea prafului ori a zonelor vitrate (fiecare zonă trebuie să corespundă recomandărilor codurilor culorilor în curățenie).

Regulile de igienă în școli au rolul de a păstra curățenia și de a îndepărta bacteriile sau microbii ce le pot cauza probleme de sănătate elevilor. Este important ca și copiii să fie bine instruiți cu privire la igiena individuală, iar personalul administrativ să ia toate măsurile pentru a le oferi micuților condiții optime pentru educație, un mediu curat, igienizat și dezinfectat, care să nu prezinte riscuri prea mari pentru organismul lor sensibil.

Sfatul Specialistului TORECO este Gratuită – nu ezitați să luați legatura cu ei

 

P.

Vezi și aceste știri
Viceprimara capitalei: Părinții nu trebuie să achite bani pentru procurarea produselor de igienă în școli și grădinițe

Viceprimara capitalei: Părinții nu trebuie să achite bani pentru procurarea produselor de igienă în școli și grădinițe

Amnesty International cere Guvernului să asigure condiții optime de igienă în școlile din țară. A fost lansată o petiție în acest sens

Amnesty International cere Guvernului să asigure condiții optime de igienă în școlile din țară. A fost lansată o petiție în acest sens

Campania „Hârtie și săpun”. Tinerii PAS au colectat 1400 de semnături pentru respectarea condițiilor de igienă în școli

Campania „Hârtie și săpun”. Tinerii PAS au colectat 1400 de semnături pentru respectarea condițiilor de igienă în școli

Advertoriale
Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Mai mulți sportivi profesioniști din Rusia au început să fie mobilizați
 • 2
  Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa
 • 3
  Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean
 • 4
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.