Ar fi eliberat ilegal certificate fitosanitare pentru mărfurile exportate în UE, Ucraina și Rusia. Trei inspectori ANSA, reținuți

Ar fi eliberat ilegal certificate fitosanitare pentru mărfurile exportate în UE, Ucraina și Rusia. Trei inspectori ANSA, reținuți

Ar fi eliberat contra unor sume de bani mai multe certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă. Este vorba despre trei funcționari de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Aceștia au fost documentați de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și corupere activă. 

„În perioada 2017-2021 inclusiv, angajații de la Direcția municipală pentru siguranța alimentelor din Chișinău, a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc”, se arată într-un comunicat al CNA.

Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulţi agenţi economici specializați în producerea paleţilor și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare.

Publicitate

„În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că actele au for emise comercianților în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat, aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii”, spun oamenii legii.

Pe parcursul investigării schemei de corupție sistemică, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA.

Ofițerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 de mii de lei, către funcționari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilit în cadrul anchetei.

În urma percheziţiilor operate în această dimineaţă, trei angajați ai Direcţiei teritoriale pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiați de procurori şi ofiţerii CNA.

Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile și în automobilele acestora, în birourile de serviciu, dar şi în ghişeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcţiei.

Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă.

Menționăm că, legea prevede până la zece ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal