Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de  iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite

Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite

România a donat R. Moldova un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Aceasta după ce Ministerul Sănătății a purtat discuții cu partea română, informează instituția. Iată ce acțiuni urmează. 

Comprimatele primite din România sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică).

Acestea urmează să distribuie preparatele medicamentoase centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

La fel, ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului.

Ministerul Sănătății dă asigurări că în prezent nu există pericol radiologic și îndemnă populația la calm.

AGORA amintește că în România este în plină desfășurare Campania de distribuție a Iodurii de Potasiu, preparat care se administrează în primele ore în caz de incident nuclear.

Preparatul este disponibil gratuit în farmacii de câteva săptămâni, iar la 8 august, ministrul Sănătății din țara vecină a lansat un nou îndemn prin care cheamă populația să se adreseze la medicul de familie pentru eliberarea rețetei de obținere a comprimatului.

Citiți și: Autorități: În farmacii nu sunt lipsuri, nu consumați iod în mod „improvizat”! Care este eficiența unei asemenea terapii în cazul unui accident nuclear

AGORA precizează că potrivit informațiilor publicate pe pagina Ministerului Sănătății din România, țara vecină a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomandate, cum și când se instituie tratamentul.

Populația este informată că pastilele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Este important de menționat că se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Cât despre reacțiile de la Chișinău, specialiștii de la Primăria Chișinău și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială vin cu următoarele sfaturi în caz de accident nuclear:

- Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost; - Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire;

- Opriți sistemele de ventilație (dacă există);

- Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată;

- Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.

- Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv. 

- Medicii ne spun că Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.