„Motivul interdicției a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră pe teritoriul Rusiei, despre care partea moldovenească a fost informată în mod repetat de către Rosselhoznadzor”, a declarat Melano.
Potrivit explicației părții ruse, dăunătorii care nu se găsesc sau sunt distribuiți pe teritoriul țării sunt considerați obiecte de carantină, iar interdicția aplicată R. Moldova are scopul să prevină ca anumiți dăunători să ajungă pe teritoriul Federației Ruse.
În lista neagră pentru exporturi de produse agricole au fost incluse practic toate raioanele țării cu excepția regiunii Transnistrene: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldanești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Ocnița, Teleneși și Ungheni.
Interdicția se aplică și pentru produsele din UTA Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.
Precizăm că partea rusă nu a menționat până când va fi aplicată interdicția.
Potrivit datelor Rosselkhoznadzor, R. Moldova a furnizat Rusiei 168.000 de tone de produse vegetale în 2022, cele mai multe importuri fiind merele, prunele, strugurii și cireșele.Autoritatea rusă susține că în 2021 și 2022 ar fi depistat de 93 de ori un total de 11 tipuri de dăunători de carantină în produsele moldovenești.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.