ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate

ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate

Administrarea în scop profilactic a preparatelor de ioduri de potasiu acum este inoportună așa cum nu există temei rezonabil, iar utilizarea fără indicații a acestor preparate pot afecta funcțiile glandei tiroide. Avertizarea vine din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În același timp, instituția publică instrucțiuni de utilizare a preparatelor de Iodură de potasiu în caz de catastrofă nucleară. Iată ce trebuie să știm.

ANSP informează că, în caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia CSE a Republicii Moldova.

Totodată, specialiștii ANSP au elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea preparatelor de Iodură de potasiu, care include și instrucțiunea de utilizare de la producător.

Publicitate

Astfel, preparatele cu iod stabil, cum ar fi Iodura de potasiu, sunt destinate administrării de către populație din apropierea unui reactor nuclear sau în alte locuri, unde pot avea loc accidente nucleare cu aruncarea iodului radioactiv în aer. Preparatul de iod stabil este predestinat pentru profilaxia efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.

În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și/sau a materialelor nucleare în spaţiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul ţării în timp de câteva ore, timp, care va fi folosit pentru întreprinderea măsurilor generale de radioprotecție a populației, precum ar fi adăpostirea sau evacuarea.

ANSP atenționează că în caz de urgență nucleară, administrarea Iodurii de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție primară sau independentă. Administrarea Iodurii de potasiu este una dintre numeroasele măsuri disponibile pentru protejarea sănătății populației de expunerea la radiații ionizante rezultate din eliberarea de iod radioactiv dintr-o instalație nucleară sau de la o explozie nucleară.

Iodura de potasiu este în formă de comprimate și fiecare cutie conține un prospect al preparatului care urmează a fi studiat pentru a evita o supradozare, sau neglijare a contraindicațiilor.

Efectul profilactic al iodurii de potasiu este cel mai înalt în cazul administrării preparatului înainte de presupusa inspirare a iodului radioactiv sau în timpul inspirării acestuia. Eficacitatea preparatului scade în timp și este, practic, inutilă peste 10 ore după contactul cu norul radioactiv. Din aceste considerente, doza se administrează cât mai curând posibil, doar după ce a fost anunțată prezența de iod radioactiv în aer.

Administrarea comprimatelor de Iodură de potasiu fără necesitate, sau mai târziu de 10 ore de la expunerea la norul poluant, poate aduce mai mult rău decât bine, prin prelungirea timpului de înjumătățire biologică a iodului radioactiv care s-a acumulat deja în tiroidă. O administrare unică de iod stabil este, de obicei, suficientă.

Prioritar, preparatul de iod stabil se va administra persoanelor care nu pot fi adăpostite sau evacuate din diferite motive cum ar fi implicarea acestora la măsurile de răspuns la accident (membrii echipelor de intervenție), necesitatea petrecerii altor lucrări de urgență majoră în aer liber, timpul insuficient pentru a se adăposti, etc.

Adăpostirea (încăperi, beciuri, subsoluri etc.) sau evacuarea populației aflată în imediata apropiere a accidentului nuclear, înainte de începerea emisiilor de iod radioactiv, este una din cele mai selective și eficiente măsuri de protecție în cazul unei urgențe nucleare, deoarece protejează întregul organism de expunerea la toți radionuclizii din norul radioactiv.

AGORA amintește că România a donat R. Moldova un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu.

Comprimatele primite din România sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică).

Acestea urmează să distribuie preparatele medicamentoase centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal