În sud-vestul Franței au reizbucnit incendiile: 6.000 de ha de pădure afectată

În sud-vestul Franței au reizbucnit incendiile: 6.000 de ha de pădure afectată

Incendiile care au reizbucnit în sud-vestul Franței, în Gironde, unde în iulie a avut loc un incendiu uriaș, au devastat începând de marți după-amiază 6.000 de hectare de pădure de pin și au condus la evacuarea a 6.000 de persoane, informează Agerpres.ro.

Este un incendiu „foarte viguros”, care a progresat „toată noaptea, la sud-est” de Landiras, scena eveniment similar în iulie, a rezumat în fața jurnaliștilor Martin Guespereau, prefect delegat al departamentului fracez Gironde.

De la 400 de hectare mistuite marți seara, bilanțul a crescut peste noapte la 6.000 de hectare. „Un incendiu major, mult mai virulent şi mai rapid în această noapte decât în iulie”, a descris la rândul său un reprezentant al departamentului local de pompieri, Marc Vermeulen.

Publicitate

Ca urmare a fumului dens, care a cauzat probleme de vizibilitate, prefectura a decis să întrerupă circulația în ambele sensuri pe autostrada A63 între Bordeaux şi Bayonne.

În fața răspândirii flăcărilor, 3.600 de persoane au fost evacuate marți, în cursul nopții, din municipalitățile Saint-Magne, Belin-Béliet şi Hostens, iar alte 2.000 de persoane sunt în curs de evacuare, la fel ca şi 200 din Landes. „Este probabil ca cifra să se agraveze în timpul zilei”, a declarat Martin Guespereau.

În cursul nopții, autoritățile locale au indicat, într-un comunicat de presă, că focul „foarte virulent” s-a extins în departamentul Landes (mai la sud, pe coasta Atlanticului - n.a.).

„Comunele Hostens, Saint-Magne şi sectoare din Belin-Béliet au fost evacuate”, adică aproximativ 3.800 de persoane, potrivit comunicatului. Aceste localități sunt situate în mijlocul pădurii din Parcul Landes de Gascogne.

Acest incendiu de la Landiras, la 40 km sud de Bordeaux, care a devastat aproape 14.000 de hectare de pădure în iulie, fără a provoca victime, nu a fost niciodată declarat stins, fiind plasat sub supraveghere permanentă.

El a reizbucnit marți după-amiază din cauza vremii extrem de nefavorabile, provocată de caniculă, aer uscat şi vegetație uscată, potrivit prefectului.

Incendiul a distrus de asemenea 16 gospodării, fără a provoca victime, în mai multe zone din Belin-Béliet unde era în desfășurare o operațiune de evacuare a circa 2.000 de persoane.

Aproximativ 500 de pompieri intervin la fața locului, ajutați de aeronave pentru stingerea incendiilor ale Apărării Civile.

Franța se confruntă din nou, miercuri, cu un val de caniculă, în special în sud-vestul țării.

Iulie 2022 a fost luna recordurilor triste în Franța - a fost a doua cea mai aridă lună înregistrată vreodată în această țară, după martie 1961 şi, în plus, s-au înregistrat suprafețe record de terenuri pârjolite.

Peste 50.000 de hectare au fost mistuite de flăcări începând din ianuarie, conform Sistemului European de Informații privind Incendiile Forestiere (EFFIS), care deține statistici comparabile din 2006.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal