
Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă
După ce Federația Rusă a interzis temporar importul de produse vegetale din aproape toate raioanele Republicii Moldova, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a venit cu o reacție. Într-o emisiune de la postul de televiziune Moldova 1, acesta a amintit că, anterior, în spatele deciziilor de interzicere a importului de produse moldovenești în Federația Rusă au stat anumite motive politice. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că fructele și legumele moldovenești sunt exportate pe piețele Uniunii Europene, care au standarde de protecție foarte înalte.
・
„Am văzut acest anunț. La drept vorbind nu am avut ocazia să discut cu colegii noștri de la Ministerul Agriculturii pentru a-mi da seama care este evaluarea lor ca fiind cele mai indicate persoane pentru a oferi o interpretare a acestor acuzații. Ceea ce pot spune eu este că, pe de o parte, noi știm că anterior au fost introduse de multe ori restricții împotriva exporturilor noastre pe piața Federației Ruse din motive politice. Anterior, acest lucru s-a făcut cu regularitate, inclusiv la vinuri, fructe, legume”, a declarat ministrul de Externe.
„În același timp, putem spune cu certitudine că Republica Moldova are fructe și legume competitive pe piețele internaționale care sunt exportate pe piața Uniunii Europene, care are niște standarde de protecție foarte înalte. (...) Republica Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă și, iată, prin prisma acestui lucru aș vrea să văd care este, evident, interpretarea acestor noi anunțuri venite din Federația Rusă de la organele care au capacitatea să analizeze în ce măsură aceste acuzații sunt adevărate sau nu”, a declarat Nicu Popescu.
Amintim că în lista neagră pentru exporturi de produse agricole în Rusia au fost incluse practic toate raioanele țării cu excepția regiunii transnistrene: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldanești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Ocnița, Teleneși și Ungheni. Interdicția se aplică și pentru produsele din UTA Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți. Precizăm că partea rusă nu a menționat până când va fi aplicată interdicția.