Ce se cunoaște despre cele două companii care vor face auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom

Ce se cunoaște despre cele două companii care vor face auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom

După ce Agenția Proprietăți Publice (APP) a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile „Wikborg Rein Advokatfirma AS” din Norvegia și „Forensic Risk Alliance & Co” din Marea Britanie, AGORA vă prezintă ce se cunoaște despre cele două firme.

Wikborg Rein Advokatfirma AS

Wikborg Rein Advokatfirma AS este una dintre cele mai mari firme internaționale de avocatură de afaceri din Norvegia. Compania asistă companiile naționale și internaționale din sectorul privat și public.

Publicitate

Pe lângă sediul central din Oslo, firma are birouri în Bergen, Londra, Singapore și Shanghai. În plus, este prezentă și în Brazilia, prin intermediul partenerului său „Vieira Rezende”.

Forensic Risk Alliance

Din 1999, Forensic Risk Alliance a activat în toată lumea pentru a rezolva probleme complexe de criminalistică pentru clienți multinaționali.

Compania oferă serviciile unor experți în contabilitate criminalistică, investigații multi-jurisdicționale, monitorizarea conformității corporative, dispute și arbitraj, guvernanță și criminalistică a datelor, analiză de date complexe, consultanță eDiscovery, calcule de degorgement de reglementare, calcule privind câștigul și capacitatea de plată (ATP), conformitatea și evaluarea riscurilor, Anti-Spălarea Banilor (AML) și sancțiuni.

„Susținem o varietate de monitoare de conformitate, oferim consiliere cu privire la confidențialitatea datelor transjurisdicționale și problemele legate de transferul de date și avem experiență în descoperirea electronică care ne sporește abilitățile de contabilitate criminalistică și de analiză a datelor”, spun reprezentanții Forensic Risk Alliance.

Menționăm că cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.

Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13 iulie 2022.

Amintim că la 8 februarie Gazprom a notat că Guvernul R. Moldova a stabilit condițiile de angajare a auditorului, fără a se ține cont de propunerile părții rusești. Instituția dă de înțeles că rezultatele eventualului audit ar putea să nu fie recunoscute de partea rusă.

La 9 februarie, Andrei Spînu a declarat că autoritățile din Republica Moldova acționează conform Protocolului negocierilor în ceea ce ține inițierea auditului independent. 

Totodată, Andrei Spînu presupune că Gazprom și-ar dori ca MoldovaGaz să inițieze auditul propriei datorii, da constată că acest lucru nu e posibil. Acesta precizează că sintagma „Partea moldovenească” din protocolul de negocieri  înseamnă Guvernul R. Moldova și APP.

Auditul ar fi trebuie să fie gata până la 1 mai 2022, însă prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că auditul privind datoria MoldovaGaz față de concernul Gazprom nu va fi gata până la termenul limită. Asta deși anterior a fost stabilit acest termen. Motivul întârzierii constă în faptul că procesul de achiziție nu s-a încheiat cu succes.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal