În pragul Referendumului, Grecia este divizată. Ce au de ales grecii şi care sunt cele trei rezultate posibile

În pragul Referendumului, Grecia este divizată. Ce au de ales grecii şi care sunt cele trei rezultate posibile

Grecii se pregătesc să meargă duminică la referendum pentru a-şi stabili un nou curs faţă de ce au avut în ultimii cinci ani de criză. Sondajele dinaintea votului arată că populaţia elenă este divizată, diferenţele fiind mici între cei care vor să voteze pentru austeritate şi cei care o vor respinge.

”Ceea ce este sigur este că luni Grecia nu se va confrunta numai cu probleme economice masive, ci va fi o ţară profund divizată”, a spus Nikos Marantizidis, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Macedonia, pentru Bloomberg. ”Dacă situaţia economică se va deteriora şi mai tare, ceea ce probabil se va întâmpla, divizarea din Grecia va ajunge mult mai adâncă”, a adăugat el.

Duminică grecii votează dacă să adopte o nouă serie de tăieri bugetare şi creşteri de taxe în cea mai neagră perioadă pe care Grecia a traversat-o de când a intrat în zona euro. Băncile sunt închise, comerţul este aproape mort, pensionarii îşi primesc doar o parte din pensie, iar primul ministru Alexis Tsipras şi susţinătorii săi sunt izolaţi, potrivit zf.ro.

Publicitate

Tsipras îndeamnă populaţia să voteze ”nu” la propunerile creditorilor în schimbul unui nou bailout. Liderii europeni susţin că doar un ”da” al populaţiei va oferi Greciei o cale de ieşire din agonia economică. Totuşi, orice deznodământ va avea referendumul de duminică, va aduce după sine complicaţii. Nu este clar încă cum BCE ar putea extinde suportul către creditorii Greciei, ale căror rezerve de cash sunt aproape epuizate, în cazul în care grecii vor respinge prin referendum propunerile de austeritate. Un asemenea rezultat va face de asemenea dificilă pentru Grecia negocierea un nou acord cu creditorii internaţionali. În cazul în care grecii acceptă măsurile propuse de creditori, aceasta ar putea forţa căderea guvernului Tsipras şi noi alegeri, o posibilitate asupra căreia ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis a făcut aluzie joi. Un al treilea scenariu ar fi al unui rezultat foarte apropiat, care este inconclusiv - care este foarte posibil dacă ne uităm la cum arată sondajele actuale - ar putea aduce doar şi mai multă nelinişte şi nesiguranţă Greciei, prelungind situaţia actuală. Aproximativ 40.000 de greci au participat, vineri seară, la mitinguri paralele organizate în Atena şi Salonic în favoarea şi împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, înaintea controversatului referendum programat duminică, informează BBC News online. Premierul Alexis Tsipras, de extremă-stânga, a fost prezent la mitingul oponenţilor măsurilor de austeritate, reiterând că, în opinia sa, un vot negativ nu ar conduce la ieşirea Greciei din zona euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal