Moldova - țară agrară, da sau ba? Ex-ministru: Putem hrăni de 10 ori mai multă populație decât avem

Moldova - țară agrară, da sau ba? Ex-ministru: Putem hrăni de 10 ori mai multă populație decât avem

După ce în trecut țara noastră era supranumită Grădina înfloritoare a URSS și hrănea milioane de oameni de pe întreg teritoriul Uniunii, azi agricultorii și micii producători întâmpină tot mai multe probleme, iar pe rafturile magazinelor găsim fructe și legume importate. Aceste tendințe fac ca tot mai mulți moldoveni să considere că Republica Moldova nu mai este o țară agrară. În acest context am discutat cu expertul agrar, Alexandru Fală, și ex-ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, ca să aflăm dacă este Moldova o țară agrară sau nu.

Oglindă, oglinjoară, este Moldova o țară agrară?

Expertul Alexandru Fală se arată convins că Republica Moldova este și va fi o țară agrară.

Dacă e să ne uităm după indicatori atunci Moldova este cu mult mai mult o țară agrară decât restul statelor din Europa.

Alexandru Fală

„Acest lucru se datorează faptului că ponderea agriculturii în PIB e undeva în jur de 10% - nu mai știu o altă țară din Europa care are o pondere așa de mare a agriculturii (N.R. - vedeți aici cota agriculturii în PIB în diverse state ale lumii). La fel, noi avem angajați în agricultură circa o pătrime din populația țării, asta fără a ține cont de gospodăriile care produc pentru auto-consum, dacă luăm în calcul și aceste gospodării atunci noi avem pondere încă mai mare a populației în agricultură. Din punctul acesta de vedere, a ponderii agriculturii în PIB și numărul populației din sectorul agricol, noi suntem o țară mult mai agrară decât majoritatea statelor din UE”, a explicat Alexandru Fală. 

Ex-ministrul Bumacov i-a îndemnat pe indeciși să se întrebe ce fel de țară e Republica Moldova, dacă nu una agrară.

„Dacă cineva spune că Moldova nu e țară agrară, poate să-mi spună ce fel de țară este? Una industrială, țară care face utilaj cosmic, ce produce Moldova? Statul se numește agrar anume din cauza că domeniul angajează cei mai mulți oameni, din motiv că aproape 50% din export provine din agricultură. Mulți spun că agricultură e numai vreo 12% din PIB, asta nu este adevărat. Dacă o să faceți un calcul a tot ce provine din agricultură o să vedeți că ponderea acesteia se ridică la 40%, nu este altă industrie la noi care ar aduce mai mult”, a declarat ex-ministrul. 

Dacă într-o țară unde ponderea cernoziomului este atât de mare, să spui că nu este o țară agrară, cred că o spun doar cei care habar nu știu ce este agricultura și însemnătatea acestui domeniu. 

Vasile Bumacov

Țară agrară cu fructe și legume importate

Alexandru Fală menționează că problema constă în faptul că produsele noastre nu sunt competitive.

„În anumite subramuri ale agriculturii am avut o scădere semnificativă a producției, de aceea nici nu prea avem stocuri. Noi nu putem concura cu un stat care poate produce cantități mari. Din păcate R. Moldova este un stat mic, nu putem obține o economie de scară. Spre exemplu, Turcia - un stat mare produce masiv roșii, ei pot obține economie de scară și din contul acesta au costuri medii mai mici și respectiv pot livra niște produse la un preț mai mic” explică expertul. 

Fală menționează că din motiv că suntem un stat mic, ne este mai greu să obținem o economie de scară și din acest considerent, produsele noastre vor fi mai scumpe decât cele din Turcia, România sau Ucraina. Aceste state au un teritoriu mare, e mai ușor de implementat tehnologii și de obținut economie de scară, datorită cantităților mari de recoltă și astfel se produce scăderea costului unitar. 

Expertul a găsit și o soluție pentru această problemă.

 „Fie creștem puternic productivitatea pe suprafețe mici, teoretic acest lucru ar putea fi făcut, deși nu am putea livra cantități atât de mari ca alte state. Fie creștem produse cât mai calitative”. 

Ex-ministrul consideră că problema e în sistem. Potrivit lui, dacă autoritățile ar fi creat un sistem de comercializare, de stocare, de păstrare, de sortare și de ambalare a produselor agricole situația ar fi fost alta.

„Comerțul a fost întotdeauna a fost mai profitabil decât producerea. Cei care fac importuri nu trebuie să se gândească noaptea dacă va ploua sau nu, dacă trebuie de stropit sau nu. El știe că a mers tirul l-a încărcat, l-a adus și i-a adus profit. Iată aceste structuri care blochează dezvoltarea rețelei interne și de export a produselor alimentare au dus la faptul că este mai convenabil să imporți”, explică Vasile Bumacov. 

Republica Moldova este unica țară din Europa de este care nu are un hub național agro-alimentar unde să stocheze producția agricolă pentru ca să fie ambalată și exportată. 

Vasile Bumacov

Ex-ministrul a mai spus că producătorii mici de obicei își vând marfa la un preț foarte mic intermediarilor pentru că nu au acces la piață.

 „Duceți-vă la producători și vedeți că produsele sunt mult mai ieftine, dar intermediari dublează prețurile și producția noastră devine necompetitivă”, a adăugat Vasile Bumacov. 

Ex-ministru: Putem hrăni de 10 ori mai multă populație decât avem în țară 

Republica Moldova este o țară care nu numai că poate să-și asigure necesitățile alimentare, dar trebuie să fie un net exportator, consideră Vasile Bumacov. 

 „Putem hrăni de zece ori mai multă populație decât avem în țară. Avem capacități foarte mari de producție. Problema e că noi exportăm majoritatea producției neprelucrată, la un preț mic, iar cineva câștigă foarte mult după procesare”, spune ex-ministrul. 

Și expertul Alexandru Fală consideră că Moldova poate să-și asigure în totalitate și de sine stătător necesitățile alimentare.

„Dar problema e că România, Ucraina, Turcia sunt mai mari decât noi, ele pot să își asigure o economie de scară și din acest motiv nouă ne va fi foarte greu să concurăm la preț. Pentru ca să putem depăși trebuie foarte mult să creștem productivitatea în agricultură, noi am putea să câștigăm la cotă, dar e puțin probabil. Și dacă noi nu putem câștiga mult la costurile de producție înseamnă că trebuie să încercăm să câștigăm la calitate, dar lucrul acesta nu se face prin faptul că le dai voie moldovenilor să vândă în magazine, acest lucru nu va favoriza deficitul produselor noastre. Aici trebuie investiții, forță de muncă calificată și tot așa mai departe”, explică expertul. 

Alexandru Fală menționează că o problemă e că o mare parte din agricultură este concentrată la micii agricultori.

„El e nevoit să pună prețuri mari pentru ca să își acopere costurile. Dacă noi am avea asociații cel puțin un pic s-ar rezolva anumite probleme cu costurile mari și cu accesul la piețe și atunci ar fi mai bine”.

Viitor și perspective în agricultură

Alexandru Fală este convins că, potrivit ponderii în PIB, Moldova o să rămână o țară agrară.

„Noi nu o să mai scădem într-un an, doi de la 10% la 2-3%. Acesta o să fie un proces care o să dureze un deceniu, două, iar populația angajată în agricultură nu o să plece peste noapte. Cred că totuși pe termen mediu vom rămâne o țară în care pondere agriculturii va fi una destul de mare comparativ cu altele. Dar noi trebuie să întreprindem niște măsuri, de exemplu ar trebui să începem să creăm asociații de agricultori. Pentru că fiecare o să se ocupe în parte cu producerea sau cu livrarea produselor, astfel anumite costuri ar putea scădea și astfel s-ar putea asigura un acces sigur la piață” a explicat expertul. 

Ex-ministrul consideră că populația trebuie să înțeleagă că o țară agrară nu înseamnă ceva rău.

„Într-o țară agrară se fac produse agroalimentare pentru țările care nu au capacitate. De ce se pune problema că, să fii o țară agrară e ceva rău? Mergeți în California și vedeți câtă mândrie au oamenii că produc nuci, struguri, fructe. Și Republica Moldova neapărat va continua să fie o țară agrară”, afirmă Vasile Bumacov.

 Agricultura este unul dintre pilonii economiei din țara noastră. Cel puțin asta arată datele Biroului Național de Statistică, care informează că pentru roada anului 2022 agricultorii din țara noastră au semănat 1568,1 mii ha sau cu 20,7 mii ha (cu 1,3%) mai mult față de anul 2021.

Anul trecut, domeniul agricol a contribuit cu aproape 1/3 la creşterea economică (4,2%), cu o pondere de 10,4% la formarea PIB şi o creştere reală a valorii adăugate de 45%, după seceta severă suferită în anul 2020.

După doi ani, contribuția agriculturii în structura economiei a depășit din nou nivelul de 10%. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Votat în Parlament: Clasele de salarizare a mai multor categorii de angajați în sectorul bugetar vor fi majorate

Votat în Parlament: Clasele de salarizare a mai multor categorii de angajați în sectorul bugetar vor fi majorate

Carburanții se scumpesc în weekend. Benzina trece pragul de 24 de lei pentru un litru

Carburanții se scumpesc în weekend. Benzina trece pragul de 24 de lei pentru un litru

Sistemul medical din țară va fi consolidat. Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R. Moldova și al Japoniei

Sistemul medical din țară va fi consolidat. Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R. Moldova și al Japoniei

Advertoriale
6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
 • 2
  Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
 • 3
  Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari
 • 4
  Orașul Nicolaev, Ucraina: Sunt confirmate pierderi omenești și răniți după ce muniții cu dispersie au nimerit într-o stație
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.