
Membrii „Moldova Fruct” cer măsuri pentru deblocarea exportului spre Federația Rusă și diversificarea pieții externe
Membrii Asociației Moldova Fruct se arată îngrijorați de seceta din acest an și embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă. Prin urmare, agricultorii au adresat Guvern, Ministerul Agriculturii și Agenția pentru Siguranța Alimentelor o listă de măsuri pentru depășirea situației și diminuarea impactului asupra sectorului.
・
Membrii Asociației Moldova Fruct constată că în acest an, din cauza secetei, recoltele de mere și prune vor fi mai mici. Mai mult, aceștia se arată îngrijorați și de piața de desfacere externă. Potrivit lor, marea parte de mere în 2021 au fost exportate în Federația rusă - 231 de mii de tone, din 255 mii de tone.
„Trebuie să constatăm, că este practic imposibil să reorientăm această cantitate pe alte piețe timp de un an. Suntem în căutarea piețelor alternative, avem planificată participarea la un șir de expoziții internaționale pentru a promova fructele moldovenești, avem misiuni comerciale ca să prezentăm cumpărătorilor din diferite țări potențialul de producere și post-recoltare, dar nu este atât de simplu să facem față acestei situații”, spune Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.
Astfel, Moldova Fruct s-a adresat instituțiilor statului solicitând:
– măsuri din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ce țin de deblocarea situației cu exportul în Federația Rusă, inclusiv intensificarea controlului fitosanitar astfel încât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carantină fitosanitară în fructele moldovenești destinate fie pe piața locală, fie pe piața de export.
– măsuri de competența Guvernului, și anume instituirea stării de urgență în agricultură, identificarea cu suportul partenerilor de dezvoltare a resurselor financiare pentru compensarea pierderilor de pe urma secetei și a embargoului rusesc.
– măsuri de identificare a piețelor alternative inclusiv urgentarea negocierilor cu Republica Arabă Egipt cu privire la semnarea acordului de liber schimb sau eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești către această țară.
AGORA amintește că din 15 august, Federația Rusă interzice temporar importul de produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova. Declarația a fost făcută de Iulia Melano, consilier al șefului Rosselhoznadzor.
„Motivul interdicției a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră pe teritoriul Rusiei, despre care partea moldovenească a fost informată în mod repetat de către Rosselhoznadzor”, a declarat Melano.
Într-o emisiune de la postul de televiziune Moldova 1, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a amintit că, anterior, în spatele deciziilor de interzicere a importului de produse moldovenești în Federația Rusă au stat anumite motive politice. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că fructele și legumele moldovenești sunt exportate pe piețele Uniunii Europene, care au standarde de protecție foarte înalte.
Menționăm că în urma embargoului impus de Moscova la produsele agricole de pe malul drept al Nistrului, Ministerul Agriculturii va organiza săptămâna viitoare, la Chișinău, o rundă de discuții cu reprezentanții Ambasadei Rusiei, pentru a identifica soluțiile necesare, astfel încât exportul să fie permis.