Atenție! În prezent nu există motiv de alarmă. Autoritățile din Moldova monitorizează riscul unui eventual accident nuclear. Acest material are scop informativ.
Atenția internațională și mai ales a țărilor din vecinătatea Ucrainei, stat în război de aproape șase luni, este concentrată în ultimele săptămâni asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa - cea din Zaporojie. Aceasta a fost capturată de forțele ruse încă în martie, însă pericolul unui accident nuclear a crescut în ultimele zile odată cu amenințările părții ruse că edificiile ar fi minate. Mai mult, zona este activ atacată.
Experții locali estimează că o eventuală explozie ar putea avea consecințe de zece ori mai puternice decât cea de la centrala nucleară de la Cernobîl.
În contextul pericolului nuclear, țările vecine întreprind măsuri de pregătire. Populația este ghidată cu privire la pașii ce trebuie urmați în astfel de cazuri. Informație similară a fost publicată și de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din R. Moldova.
O altă măsură care ar atenua din consecințele unei catastrofe nucleare asupra sănătății, ar fi administrarea preparatelor de iod. România, o altă țară aflată în zona de risc, a demarat la sfârșitul lunii iunie o campanie de distribuire a pastilelor de Iodură de potasiu pentru populația sub 40 de ani.
În primă săptămână din august, Ministrul sănătății din România, Alexandru Rafila, a revenit cu un mesaj public în care a îndemnat populația să se adreseze la medic pentru obținerea rețetei de eliberare a preparatului.
O zi mai târziu, la 9 august, Ministerul Sănătății din R. Moldova anunță că țara noastră a obținut sub formă de donație un lot de peste un milion de pastile de Iodură de potasiu din partea României. Acestea urmează să fie distribuite centrelor de sănătate publică.
În aceeași zi Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează populația că în acest moment nu există necesitate de administrare a preparatelor de iod. Mai mult, acestea ar putea dăuna sănătății dacă sunt întrebuințate fără indicație.
La rândul său, Agenția de Mediu din țara noastră dă asigurări că monitorizează nivelul de radiație, iar ultimele date arată că nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise.
Menționăm că limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova, stabilită de către Ministerul Sănătății, este de 0,25 microSievert/h.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.