„Republica Moldova este parte la Convenția cu privire la notificare operativă despre un eventual accident nuclear care a fost primită după accidentul de la Cernobîl ca o lecție.
Convenția prevede că operatorul care este șeful schimbului de lucru de la centrală, el este obligat să raporteze nu doar conducerii lui sau ministerului de ramură, ele este obligat să informeze și țările vecine la direct, fără să întrebe de nimeni, precum că el cunoaște deja cu câteva ore înainte de explozie că reactorul a ieșit de sub control”, explică Ion Apostol.
Așa s-a întâmplat la centralele nucleare de la Cernobîl și Fukushima când au ieșit din funcție sistemele de răcire ale reactoarelor și despre accidentul care urma se știa cu câteva ore înainte.
Pentru mai multe detalii la subiect, recomandăm să urmăriți noua ediție a emisiunii DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu (VIDEO)
„Sunt cazuri când două țări nu au relații prietenoase și atunci informarea se face prin intermediul Centrului de Urgență a Agenției Internaționale pentru Energia Atomică de la Viena. Și atunci Agenția cunoaște care sunt țările sub risc de afectare și le informează”, spune medicul ANSP.
În viața cotidiană această înștiințare ar însemna câteva minute. Situația de la Zaporojie, însă, nu este foarte clară. Deci, pentru aplicarea mecanismului așa cum este prevăzut, nu ar trebui să existe piedici din partea factorilor terți.
„Acum, cu situația de la Zaporojie situația este un pic incertă. Stațiunea de iure aparține Ucrainei și este exploatată de personalul care a lucrat și până acum acolo. Dar pe teritoriul stațiunii au acces persoane care n-ar trebui să fie acolo. Mai mult, se stochează diferite muniții care prezintă pericol”, explică Ion Apostol.
Ce se întâmplă în Moldova din moment ce statul recepționează alerta?
Prima persoană din R. Moldova care ar urma să primească informația despre un eventual accident radiologic ar fi din cadrul Serviciului operativ al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu serviciu 24/24. Atunci când persoana primește alerta, ea este obligat să dea curs primelor acțiuni.
„În sistemul de protecție civilă al R. Moldova care este gestionat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, este un sistem de planificare de intervenție și răspuns. Există un plan al protecției civile care are și capitolul de poluare radioactivă. Planul e aprobat de prim-ministru, iar deciziile se iau de către Comisa Situații Excepționale. La fel sunt planuri de intervenții în teritorii, la nivel de municipii, raioane”, punctează expertul.
Cu alte cuvinte, se întâmplă două acțiuni paralele - se întrunește CSE pentru decizii și plan de acțiuni, iar salvatorii acționează în teren.
„Populația află repede prin înștiințare cu alerte sonore care la noi sunt testate periodic. Asta înseamnă că populația trebuie să conecteze canalele de informare în masă din Moldova și primesc indicație despre ce trebuie să facă”, punctează Ion Apostol.
Amintim că anterior IGSU a publicat un video care conține măsuri ce trebuie luate în caz de accident radiologic și nuclear. Mai multe instrucțiuni găsiți aici: IGSU a realizat un spot cu măsuri de prevenire în caz de accident radiologic și nuclear (VIDEO)
Menționăm că în Republica Moldova, în contextul pericolului unui eventual accident nuclear în statul vecin Ucraina, se desfășoară testări periodice, frecvente, cu privire la nivelul de radiație în mediul înconjurător. Ultimele date arată că motiv de îngrijorare nu există.
AGORA menționează că atenția internațională și mai ales a țărilor din vecinătatea Ucrainei, stat în război de aproape șase luni, este concentrată în ultimele săptămâni asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa - cea din Zaporojie. Aceasta a fost capturată de forțele ruse încă în martie, însă pericolul unui accident nuclear a crescut în ultimele zile odată cu amenințările părții ruse că edificiile ar fi minate. Mai mult, zona este activ atacată.
Experții locali estimează că o eventuală explozie ar putea avea consecințe de zece ori mai puternice decât cea de la centrala nucleară de la Cernobîl.
În contextul pericolului nuclear, țările vecine întreprind măsuri de pregătire. Populația este ghidată cu privire la pașii ce trebuie urmați în astfel de cazuri.
Atenție! În prezent nu există motiv de alarmă. Autoritățile din Moldova monitorizează riscul unui eventual accident nuclear. Acest material are scop informativ.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.